Aktuális

Németh Nándor olyat tett, amit magyar úszó még soha: érmet nyert 100 gyorson

Nem változtatott a Fed az irányadó dollárkamaton

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25–5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon a szerdán zárult, kétnapos kamatdöntő ülésén.

A célsáv a harmadik egymást követő alkalommal maradt 5,25–5,50 százalékon.

A Fed a 2022 márciusában 0,00–0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után idén júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban, legutóbb júliusban emelte a kamatot, 25 bázisponttal, szeptemberben és novemberben pedig a piaci várakozásokkal összhangban nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon.

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) az indoklásban

szilárdnak és ellenállónak nyilvánította az amerikai bankrendszert. A nyíltpiaci bizottság kiemelte, hogy a 2 százalékos inflációs cél és a maximális foglalkoztatottság elérésére törekszik hosszabb távon.

A Federal Reserve döntéshozói szerint a legfrissebb mutatók arra utalnak, hogy a gazdasági aktivitás növekedése lassult a harmadik negyedévi erős ütemhez képest, a munkahelyek számának növekedése mérséklődött az év eleje óta, de továbbra is erős, a munkanélküliségi ráta alacsony maradt, miközben az infláció mérséklődött az elmúlt évben, azonban továbbra is magas – áll a Fed közleményében.

A háztartások és a vállalkozások hitelfeltételének szigorodása valószínűleg hatással lesz a gazdasági aktivitásra, a munkaerő-felvételre, valamint az inflációra is. Ezen hatások mértéke továbbra is bizonytalan. A bizottság továbbra is fokozottan figyel az inflációs kockázatokra – fogalmaztak.

A bizottság egyúttal megerősítette, hogy készen áll a monetáris politika irányvonalának szükség szerinti kiigazítására, amennyiben olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a célok elérését.

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

Ajánljuk még