Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Lejtőn a német ipar, rosszak a kilátások

| Szerző: hirado.hu
Németországban negyedik hónapja nem tér magához a gyáripar. Különösen gyengén teljesít az autóipar, az elektromos berendezéseket gyártó ipari kapacitás és a gyógyszergyártás.

A vártnál nagyobb mértékben csökkent a német ipari termelés szeptemberben, és félő, hogy a gyárak aktivitása az év végéig zuhanórepülésben marad – derült ki a németországi statisztikai hivatal, a Destatis adataiból.

A kimutatásból kiderül, hogy a korábban Európa gazdasági húzóországaként emlegetett Németországban az ipari termelés 2023 szeptemberében havi szinten 1,4 százalékot zuhant, az augusztusi 0,1 százalékos esést követően, ami jóval alulmúlta a korábban született, 0,1 százalékos csökkenésre vonatkozó előrejelzéseket.

Kapcsolódó tartalom

A legnagyobb zuhanást az autóipar, az elektromos berendezések és a gyógyszergyártás területén mérték, míg a gépipar erősen teljesített a hónap során, a termelés ezen a területen 4,1 százalékkal nőtt. Az ipari termelés a beruházási javak, a félkész termékek és a fogyasztási cikkek esetében is csökkent. Az energiatermelés 1,7 százalékot esett, az építőipar pedig változatlan maradt. Az idei esztendő harmadik negyedévét figyelembe véve az ipari termelés 2,1 százalékot esett az előző három hónaphoz képest.

Miután a német és a magyar gazdaság ezer szálon, szorosan kötődik egymáshoz, így a német ipari termelés alacsony szintje rossz hír a magyar beszállítók számára is.

Ha a német cégek alacsony fordulatszámon pörögnek, akkor a magyar partnereik sem számíthatnak a tőlük érkező rendelések nagymértékű növekedésére. Így tehát az adat végeredményben a magyar gazdaság növekedési lehetőségeit is befolyásolja, jelen esetben hátrányosan – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Mint azt a hirado.hu korábban már megírta: amennyiben teljesülne Brüsszelnek az a kívánsága, hogy az unió nettó befizetőjének számító Németország növelje a hozzájárulását Ukrajna, a migráció és az uniós bürokrácia többletfinanszírozása érdekében, az még csak tovább szűkítené a berlini kormány költségvetési mozgásterét, s az ellen hatna, hogy az átalakulást és a láthatóan bajokkal küzdő ipart új programokkal támogassa.

Kapcsolódó tartalom

A német ipart rövid távon az is szorongatja, hogy miközben a kínai kereslet a vártnál lassabban tér magához, és a nyugati partnerek is a recesszió felé tartanak, a német belső kereslet továbbra is épp hogy tántorog: a háztartások a költéseik visszafogásával reagáltak a folyamatokra.

Kiemelt kép: Olaf Scholz (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Ajánljuk még