Fontos

Karikó Katalin elárulta, mit érzett, mikor megtudta meg, hogy Nobel-díjas lett

Tovább lassulhat a kínai gazdaság a Világbank szerint

| Szerző: hirado.hu
A belső és a külső kereslet lanyhulása miatt mérséklődik a kínai gazdaság növekedési üteme, de a régóta betegeskedő ingatlanszektor és a geopolitikai feszültségek is rontják a teljesítményt.

A kelet-ázsiai és csendes-óceáni országok – ide tartozik Kínán kívül például Vietnam, Kambodzsa, Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Thaiföld – gazdasági növekedése idén várhatóan ötszázalék lesz, a korábban jelzett 5,1 százalékhoz képest. Jövőre az ütem 4,5 százalékra lassul a néhány hónapja becsült 4,8 százalékról – derül ki a Világbank legfrissebb elemzéséből.

Kína idei kilátásait nem rontotta a pénzügyi intézmény, azt továbbra is 5,1 százalékra taksálja. Jövőre viszont a távol-keleti ország 4,4 százalékkal bővülhet, ami enyhén elmarad a korábbi 4,8 százalékos előrejelzéstől. A jelentés megjegyzi: ezek a becslések még mindig kedvezőbbek, mint más régiókban tapasztalható növekedési ütemek.

A régió visszaesését azzal magyarázzák, hogy a legnagyobb kereskedelmi partnerei, Kína és az Egyesült Államok lassulása a kétoldalú kereskedelem és a pénzügyi áramlások révén hatással lesz az ázsiai országokra. Peking esetében a belső és a külső kereslet lanyhasága járul hozzá az ütem mérséklődéshez, valamint a régóta betegeskedő ingatlanszektor és a geopolitikai feszültségek is rontják a teljesítményt. A kínai fejlesztők adóssággondjai befejezetlen házakat és kifizetetlen beszállítókat eredményeztek, ami megingatta a fogyasztói bizalmat a világ második legnagyobb gazdaságában.

Kapcsolódó tartalom

Külön problémát okoz a fiatalok munkanélkülisége: évente majdnem tízmillió kínai huszonéves fejezi be az egyetemi tanulmányait, ám nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A 16–24 év közötti korcsoport körében a munkanélküliség több mint 20 százalékos. A probléma az, hogy egyre többen lépnek be a felsőoktatásba, viszont az országban nem bővül a magasabb végzettséget igénylő munkakörök száma.

A jövő évi 4,4 százalékos bővülés azt jelentené, hogy Kína növekedése nem lesz olyan erős, mint a világjárvány előtt volt.

A hivatalos statisztikák szerint a gazdaság a 2010-es évek végén évi 6-7 százalék körül gyorsult, majd a koronavírus-járvány miatt 2020-ra 2,2 százalékra lassult.

Kapcsolódó tartalom

Ugyan 2021-ben 8,4 százalékkal nőtt a teljesítmény, de tavaly ismét 3 százalékra lassult a szigorú járványvédelmi intézkedések miatt. A múlt hónapban a Reuters által megkérdezett közgazdászok szerint idén legfeljebb ötszázalékos növekedésre lesz képes a világ második legnépesebb országa – olvasható a Világgazdaságban.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még