Rendkívüli

Brüsszel nem adta fel, hogy eltöröltesse a magyar rezsicsökkentést

Virág Barnabás: Fontos, hogy Kelet-Közép-Európa a 2020-as évtizednek is nyertese legyen

A Közép-Kelet-Európának folytatnia kell az előző évtizedben tapasztalt gazdasági felzárkózási pályát, ennek érdekében fontos a komoly hagyományokkal rendelkező regionális együttműködés kihasználása – hangsúlyozta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke pénteken Varsóban.

Az MNB alelnöke A növekedési kilátások a technológiai forradalmak és a mesterséges intelligencia korában című, a magyar és a lengyel jegybank által szervezett konferencián vett részt pénteken.

Az értekezlet résztvevői megegyeztek, hogy a közép-európai régió a 2010-es évtized nyertesei közé tartozott, országai folyamatos gazdasági felzárkózást mutattak, fejlettség tekintetében pedig megelőztek több mediterrán országot is – mondta el Virág Barnabás az MTI-nek.

Felidézte: a 2010-as évtized komoly változásokat hozott a világban, egyszerre kell megküzdeni a koronavírus-járvány következményeivel, energetikai válsággal és az ukrajnai háborúval, valamint annak következtében kialakult geopolitikai konfliktussal.

„Ennek ellenére a régió országai megőrizték stabilitásukat” – szögezte le az alelnök. Rámutatott:

a közép-európai országokban a járvány előtti szint felett alakul a bruttó hazai termék (GDP), a munkanélküliségi ráta mindenütt alacsony, az infláció, bár megemelkedett, az utóbbi időszakban csökkenő pályára állt, és az év végéig a régió minden országában egyszámjegyűvé válhat a „határozott jegybanki és kormányzati lépések nyomán”.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy az infláció csökkentését jövőre is folytatni kell, „ez lehet az egyik legfontosabb pillére a 2024-ben újrainduló erőteljes gazdasági növekedésnek” – tette hozzá az alelnök.

A régió gazdaságai előtt ebben az évtizedben álló legfontosabb kihívásoknak Virág Barnabás az infláció kezelése mellett a demográfiát, a klímaváltozást, a geopolitikai feszültségek hatását és az adósságok magasabb szintjét nevezte.

Mindent meg kell tenni a demográfiai fordulat fenntartásáért, a klímapolitikában fontos a zöld átmenet felgyorsítása, valamint az energetikai térületen megkezdett regionális együttműködés folytatása

– mondta.

A geopolitikai feszültségek az ellátási láncok rövidítését okozza majd és erősödik a régiós önellátás igénye. E téren fontos a közép-európai régió kedvező adottságainak kihasználása – húzta alá. Az adósságok kapcsán elmondta: a gazdaságpolitikának folyamatosan fókuszban kell tartania az adósságpálya csökkentését.

Fontosnak nevezte az új technológiai forradalom megoldásaik széles körű elterjesztését, amelyben hangsúlyos szerepet kell kapnia a digitális technológiának, a mesterséges intelligenciának. E téren fontos, hogy a gazdaságpolitika időben kezelje az esetleges negatív hatásokat is, például a veszélyeztett munkakörök terén – figyelmeztetett.

Az alelnök kiemelte a regionális együttműködés fontosságát, amelynek – mint felidézte – komoly hagyományai vannak. Példaként említve a Visegrádi együttműködést vagy a Három tenger kezdeményezést. Az energiaellátásban, az infrastruktúrák összekapcsolásában tovább kell lépnünk.

„Olyan területeken pedig, ahol hagyományosan erősségeink vannak, mint a feldolgozóipar, az IT-tudás, ki kell használniuk a méretgazdaságosságból adódó kooperációt”

– tette hozzá.

„A cél az, hogy a közép-kelet-európai régió a 2010-es évek után a 2020-as évtizednek is a nyertese maradjon, és képes legyen folytatni azt a dinamikus felzárkózási pályát, amit az előző évtizedben láttunk” – jelentette ki Virág Barnabás.

Ajánljuk még