Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Ismét az egekben a nyersolaj ára, miután az OPEC+ meghosszabbította az olajkitermelés-csökkentést

| Szerző: hirado.hu
A Szaúd-Arábia és Oroszország által 2023 végéig meghosszabbított olajkitermelés-csökkentés jelentős piaci hiányt fog jelenteni a negyedik negyedévben – közölte szerdán a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei (OPEC+) 2022-ben kezdték meg a kínálat korlátozását a piac megerősítése érdekében.

Idén szeptemberben lépte át először a hordónkénti 90 dolláros árat a Brent olaj. Ennek oka, hogy az OPEC+ vezetői, Szaúd-Arábia és Oroszország 2023 végéig meghosszabbította a napi 1,3 millió hordós csökkentésről szóló döntést.

Az év eleje óta már 2,5 millió hordónyi kitermeléskorlátozást eddig ellensúlyozta a szövetségen kívüli termelők magasabb kínálata – Egyesült Államok, Brazília és a még szankciók alatt álló Irán – közölte az ügynökség.

„Szeptembertől kezdve az OPEC+ termelésének kiesése jelentős ellátási hiányt fog okozni a negyedik negyedévben”

– áll a havi olajjelentésben.

A szélesebb körű aggodalmakat Kína járvány utáni lassú fellendülése erősítette, illetve az, hogy az Egyesült Államokban magas szinten maradnak a kamatlábak.

„Kína a fő joker”

– közölte az IEA. „A kínai ipari tevékenység és az olajkereslet bármilyen hirtelen gyengülése valószínűleg globálisan is átgyűrűzne, ami kihívásokkal járna.”

Mind az IEA, mind az OPEC – kedden közzétett havi jelentésében – optimista a kínai keresletet illetően 2023 folyamán, az idei és a jövő évi globális keresletre vonatkozó becslését pedig nagyrészt változatlanul hagyta. Az IEA becslése szerint 2023-ban a globális kereslet napi 2,2 millióval nő, míg az OPEC 2,44 millió növekedést vár.

Forrás: Reuters

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith)

Ajánljuk még