Aktuális

Közel hatvan óra megfeszített munka, nemzetközi összefogás: felszínre hozták az amerikai kutatót a török barlangból

Rekord-gabonatermésre számít a FAO

| Szerző: hirado.hu
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2021-hez hasonló nagyságú globális gabonatermést prognosztizál.

Az idei gabonatermés a világon elérheti a 2021-es rekordmennyiséget az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint. A szervezet a honlapján közzétett előrejelzésében globálisan 2,815 milliárd tonna gabonaterméssel számol, 0,9 százalékkal magasabbal, mint tavaly, és megegyezően a 2021-ben betakarított mennyiséggel.

(Fotó: MTI/Katona Tibor)

A búzatermés azonban várhatóan 2,6 százalékkal elmarad a múlt évitől, összességben 781,1 millió tonna lesz, ami így is a második legnagyobb mennyiség.

A szárazság miatt különösen Kanadában és az Európai Unióban csökken a termés tavalyhoz viszonyítva, Kínában pedig a heves esőzések rontják a terméskilátást az ország több fontos búzatermő vidékén. Ugyanakkor az eddig becsültnél több búzát takaríthatnak be az Egyesült Államokban, Indiában és Ukrajnában.

Kapcsolódó tartalom

A globális kukoricatermés rekordszintű, 1,215 milliárd tonna lehet a FAO számításai szerint. Az eddig becsültnél jobb termés várható Ukrajnában és Brazíliában, ami ellensúlyozza a kisebb termést az Egyesült Államokban és az Európai Unióban – adta hírül a Világgazdaság.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Katona Tibor)

Ajánljuk még