Időjárás

Jön a meleg, a sivatagi por, még az óraátállítás is, aztán a fordulat

Németország több ezer kilométer távvezetéket létesítene a „zöld” áram elosztásához

A következő években több ezer kilométernyi nagyfeszültségű távvezeték nyomvonalára és kivitelezésére készül kiadni engedélyt a német szövetségi hálózati felügyelet, a Bundesnetzagentur – jelentette be a bonni hatóság hétfőn.

A közlemény szerint 2024 végéig 2800 kilométer, a következő évben pedig 4400 kilométernyi nagyfeszültségű vezetéket hagynak jóvá. A távvezetékhálózat bővítésére Németország erősen iparosodott déli és nyugati régióinak ellátásához van szükség a szelesebb északi régióban a szélerőmű-parkok által termelt villamosenergiával.

A hatóságnál jelenleg egy 440 kilométeres szakasz elbírálása van folyamatban.

„Jól haladunk, és minden lehetőséget kihasználunk az eljárások felgyorsítására”

– közölte Klaus Müller, a felügyelet vezetője. Elmondása szerint egyelőre csak az elosztóhálózat egyes szakaszain van előrelépés, de „a jövő évtől kezdve jelentős szakaszokra fogunk tudni kivitelezési engedélyeket kiadni”.

Elmondta, hogy

Németországban a következő években mintegy 14 ezer kilométernyi távvezeték fog megépülni.

A több tartományt is átszelő szakaszok a Bundesnetzagentur szövetségi felügyelet, a kisebb szakaszok pedig a tartományi felügyeletek hatáskörébe tartoznak. Az engedélyezést követően a projektek kivitelezése azonban még évekbe fog telni – mondta.

A villamosenergia-távvezetékek nagy részét a föld alatt fogják vezetni. Ennek ellenére egyes helyeken bírálatok és aggályok merülnek fel a projektekkel szemben és jogi lépésekkel fenyegető polgári kezdeményezések hátráltatják azok engedélyezését. Müller részben ennek is tulajdonítja a szövetségi politikusok és a gazdasági élet által régóta szorgalmazott távvezeték-bővítések lassú előre haladását.

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: Horváth Péter Gyula/Hirado.hu

Ajánljuk még