Baleset

Két autó frontálisan ütközött, a balesetben egy ember meghalt, többen megsérültek

Munkások helyett 3D nyomtató készítette a németországi betonépületet

Megépült Európa legnagyobb háromdimenziós nyomtatóval készült épülete a dél-németországi Heidelbergben.

 

Az innovatív technológiának köszönhetően mindössze 140 munkaóra alatt készült el a 9 méter magas és 55 méter hosszú épület.

Tégla helyett beton és cement, építőmunkások helyett pedig háromdimenziós nyomtató. Szakemberek szerint ez lehet az építkezés jövője.

Kapcsolódó tartalom

Az innovatív technológiának köszönhetően a dél-németországi Heidelberg városában megépítették Európa legnagyobb 3D nyomtatóval készült épületét.

Legnagyobb előnye, hogy előállítása sokkal kevesebb munkaerőt igényel, mint egy hagyományos technológiával épített házé, illetve jóval gyorsabban is elkészül.

„Ezt az 55 méter hosszú, 11 méter széles és 9 méter magas épületet mindössze 140 munkaóra alatt nyomtattuk ki. Az építkezésen csupán két ember volt jelen, később azonban elképzelhető, hogy csupán egy ember fogja felügyelni a munkákat” – nyilatkozta a kivitelező cég igazgatója.

Kapcsolódó tartalom

Az épületet a kifejezetten ilyen célokra gyártott, úgynevezett betonpermetező gép építette, amely két centiméter vastagságú, időzített kötésű betonkeveréket fecskendezett egymásra. A gép munkába állása előtt az építész megtervezte a ház háromdimenziós modelljét, majd a terveket elküldte a robotnak, amely megkezdte a gyors és precíz munkát.

A világ egyre több pontján épülnek hasonló épületek. A nyomtatás, illetve a ház felépítésének költségei nem ismertek, de szakemberek szerint sokkal olcsóbbak és hatékonyabbak a hagyományos építési technikáknál.

„Meg vagyok győződve arról, hogy a 3D nyomtatás előtt fényes jövő áll. Vannak úgynevezett 18 fokos túlnyúlások is az épületben, amelyeket hagyományos eszközökkel lehetetlen megépíteni. Ugyanakkor nem szabad azt hinnünk, hogy a jövőben minden ezzel a technológiával fog megépülni” – tette hozzá a vezérigazgató.

Háromdimenziós nyomtatóval már évek óta készülnek épületek. 2015-ben holland építészek egy óriási 3D nyomtatót használtak egy prototípus ház megépítéséhez. Kínai építészek pedig ugyanebben az évben egy ötemeletes, 1100 négyzetméteres villát alkottak meg, hogy előkészítsék az utat egy fenntartható, környezetbarát építés jövője felé.

Kiemelt kép forrása: M1

Kapcsolódó hírek

Világító homlokzat és 3D betonnyomtató – Magyar cég innovációiért rajong a világ
Piros Attila, a Saint-Gobain Hungary vezérigazgatója a nyolcadik Bizalom Gálán vehette át a legmagasabb üzleti kategória nagydíját, a Leader Of The Year trófeát a nagyvállalati kategóriában. A díjazott vezető nemcsak a cége szakmai sikereire és innovációira büszke, de arra is, hogy munkatársai is a szívükön viselik a vállalat működését és a fenntarthatósági törekvéseiket.
Belföld

Ajánljuk még