Időjárás

Érkezik a fagy és hózápor is lehet

Lengyel agrárminiszter: A tavalyi termés tíz százalékának megfelelő gabona áramlott be Ukrajnából

Mintegy 3,5 millió tonna gabona, vagyis a tavalyi lengyel termés tíz százalékának megfelelő mennyiség áramlott be Ukrajnából Lengyelországba – közölte pénteken Robert Telus lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

A miniszter a TVP1 közszolgálati televízióban ismertette a lengyel állami adóügyi igazgatóság (KAS) adatait az ukrán gabonaimportról. A 35 millió tonnás lengyel gabonatermés csaknem tizedének megfelelő ukrán behozatal mindazonáltal nemcsak a lengyelországi, hanem az európai piacot is megrendítette – állapította meg Telus.

Rámutatott:  Európába déli irányból is érkeztek gabonafélék.

„Fennáll a gyanú (…), hogy délről orosz gabonát is szállítottak Európába, az pedig az ukránnál is olcsóbb”

– jegyezte meg a miniszter.

Kapcsolódó tartalom

Telus bejelentette: péntek délután az Ukrajnával szomszédos országok illetékes képviselőivel egyeztet azon mezőgazdasági termékek behozatalának ellenőrzéséről, amelyekre nem vonatkoznak a négy alapvető gabonatermékre kiszabott rendkívüli uniós intézkedések.

Megemlítette annak lehetőségét, hogy

más mezőgazdasági termékekre is korlátozásokat alkalmazzanak, amennyiben azok „megzavarnák a piaci egyensúlyt”.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a múlt héten jelezte: Varsó azt fogja javasolni az Európai Bizottságnak (EB), hogy a gabonafélék behozatali tilalmán kívül vizsgálja meg azt is, hogy milyen kockázatai vannak további ukrán mezőgazdasági termékek importjának.

Kapcsolódó tartalom

Az EB kedden Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia kezdeményezésére intézkedéseket fogadott el az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozóan. Ennek értelmében a búza, a kukorica, a repce- és napraforgómag május 2. és június 5. között szabadon forgalomba bocsátható az Európai Unió valamennyi tagállamában, kivéve az importkorlátozások feloldása által leginkább érintett Ukrajnával szomszédos öt tagállamot. Az említett termékek tranzitja továbbra is lehetséges.

Az uniós korlátozások bevezetése után Lengyelország is feloldotta a gabonafélékre vonatkozó egyoldalú importtilalmat, érvényben marad viszont egy sor más agrártermékre, köztük az ukrán baromfira, tojásra és a tejtermékekre vonatkozó lengyel tilalom.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még