Aktuális

Hatalmas robbanás rázta meg hajnalban Lágymányost, két lakás teljesen leégett, egy ember meghalt

Száz százalék közelében a brit államadósság-ráta

A kedden ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint száz százalékhoz közeli szintre emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósság-ráta a márciussal zárult tavalyi pénzügyi évben, annak ellenére is, hogy az államháztartás nettó hiteligénye elmaradt a várttól. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ilyen magas közadósságot Nagy-Britanniában.

A brit statisztikai hivatal (ONS) éves összegzésében kimutatta, hogy március végén a nettó államadósság-állomány 2530,4 milliárd font – 1080 trillió (1080-szor ezermilliárd) forint – volt. Ez 99,6 százalékos GDP-arányos nettó államadósság-rátának felel meg.

Kapcsolódó tartalom

Az ONS visszatekintő adatsora szerint a brit közszféra adósságterhe a hazai össztermék arányában mérve legutóbb 1961 márciusában volt ennél magasabb: akkor 102,5 százalékos nettó államadósság-rátát mértek.

A tavaly márciusban zárult pénzügyi évben 97,3 százalék volt a hazai össztermék arányában számolt brit államadósság-teher.

A közfinanszírozási szektor havi nettó piaci hiteligénye – az állami bankrészesedések finanszírozási igénye nélkül – idén márciusban 21,5 milliárd font volt, 16,3 milliárd fonttal több, mint a tavalyi azonos hónapban.

A statisztikai hivatal kiemeli keddi ismertetésében, hogy ez volt a második legnagyobb összegű márciusi kormányzati hitelfelvétel azóta, hogy 1993-ban – vagyis éppen harminc éve – megkezdődtek a közfinanszírozás havi nettó hiteligényéről szóló rendszeres adatközlések.

A brit statisztikai hivatal hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy az elmúlt pénzügyi év egészében 139,2 milliárd font – az éves GDP-érték 5,5 százaléka – volt a közfinanszírozási szektor nettó piaci hiteligénye, 13,2 milliárd fonttal kevesebb az előzetes kormányzati becslésnél.

Jeremy Hunt pénzügyminiszter az ONS keddi ismertetéséhez fűzött nyilatkozatában közölte:

a magas államháztartási hiteligény egyrészt a koronavírus-járvány idején, másrészt a „Putyin okozta energiaválság” miatt szükségessé vált lakossági és üzleti támogatások „elképesztő összegű” ráfordításainak óhatatlan következménye.

Hunt szerint azonban helyes döntés volt e támogatások folyósítása, mert sikerült mélységi rekordok közelében tartani a munkanélküliségi rátát, és a háztartások az idén és tavaly átlagosan több mint háromezer font (1,3 millió forint) megélhetési segélyt kaptak.

A hitelminősítők derűlátó módon ítélik meg a brit közfinanszírozási folyamatokat. Ennek jeleként a héten stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló negatívról Nagy-Britannia „AA/A-1 plusz” szintű államadós-osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings.

Az S&P elsősorban azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy korábbi várakozásaihoz képest enyhültek a brit közfinanszírozást terhelő kockázatok.

A hitelminősítő közölte: a 2023-2025 közötti időszakra átlagosan 3,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár az előző, szeptemberi előrejelzésében szereplő 5,5 százalék helyett.

Az S&P Global Ratings emellett arra is számít, hogy a brit államadósság-ráta az idei év végére várt 97,7 százalékról lassú csökkenésnek indul, és 2026-ig 96 százalékra süllyed.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még