Aktuális

Hazánk biztonsági helyzetéről tájékoztatta a köztársasági elnököt a honvédelmi miniszter

Az IMF még soha nem adott pénzt háborúzó országnak, Ukrajna most mégis kap

| Szerző: hirado.hu
Szakítva eddigi 77 éves gyakorlatával, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) most először hitelt fog adni egy háborúban álló országnak. Ukrajna ráadásul óriási összeget, 15,6 milliárd dollárt kap.

Történelmi jelentőségűnek nevezhető az a hitelmegállapodás, amely a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Ukrajna között köttetett, hiszen keleti szomszédunk az első olyan állam, amely háborús helyzetben kap pénzt a nemzetközi szervezettől.

A Nemzetközi Valutaalap 15,6 milliárd dolláros (kb. 5,6 ezer milliárd forint) hitel folyósítását ígérte Ukrajnának

– adta hírül az amerikai Forbes gazdasági magazin.

Ezzel az IMF – 77 éves fennállása során először – ad kölcsönt háborúban álló országnak.

Kapcsolódó tartalom

A washingtoni székhelyű szervezet és a kijevi kormány előzetes megállapodása értelmében a hitelprogram négy évre szól – közölte az IMF. A megállapodást várhatóan a következő hetekben véglegesítik az IMF igazgatótanácsának jóváhagyása által.

A felek azt remélik, hogy a 15,6 milliárd dolláros hitel segít Ukrajnának abban, hogy megerősítse háború sújtotta költségvetését. A hitel célja, hogy támogassa az ukrán hatóságokat többek között a költségvetési- és pénzügyi stabilitás kialakításában, valamint a fokozatos gazdasági fellendülésben.

Kapcsolódó tartalom

Az IMF közleményében azt írják: a megállapodás tükrözi a szervezet Ukrajna iránti elkötelezettségét, és várhatóan abban is segít majd, hogy Kijev nemzetközi partnerei és támogatói kedvezményes finanszírozási konstrukciókat valósítsanak meg az ország újjáépítése során.

Kiemelt képen: Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a Center for Global Development (CGD) rendezvényén beszél a világgazdaságot érő kihívásokról Washingtonban, 2022. október 6-án, néhány nappal a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank éves találkozója előtt. (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Ajánljuk még