Baleset

Két kamion ütközött, egy férfi a helyszínen meghalt

Megnyugtatta a pénzpiacokat a Credit Suisse megmentése

Megnyugvással fogadták az értékpapírpiacok a Credit Suisse banknak nyújtott likviditási hitelt, de elemzők szerint ezzel még nem hárult el a bankrendszer stabilitását fenyegető veszély.

A svájci jegybank csütörtökön is megerősítette, hogy 50 milliárd svájci frank hitelkeretet nyújt a Credit Suisse likviditási problémáinak áthidalására. A Credit Suisse részvénye a már szerda este tett bejelentésre lendületes pozitív korrekcióval nyitott a zürichi tőzsdén és a kora délelőtti órákban már 20 százalékos nyereségben járt. A szerdai kereskedést a papír 24 százalékos veszteséggel rekordalacsony árfolyamon fejezte be.

Kapcsolódó tartalom

Csütörtökön az európai részvényindexek általában is nagy erősödéssel kezdtek a szerdai 3-4 százalékos esés után és a svájci frank árfolyama is egy százalék erősödéssel nyugtázta a Credit Suisse megmentésének hírét. A banki ágazati index közel két és fél százalékkal erősödött csütörtök délelőtt, míg szerdán több mint egy éve a legnagyobb esést szenvedte el.

A piacok ennek tükrében fele-fele esélyt adnak annak, hogy az Európai Központi Bank (EKB) délután esedékes monetáris politikai ülésén a korábban jelzett mértékben, azaz 50 bázisponttal emeli meg az irányadó eurókamatot, illetve a bankrendszerre jelentett kockázatokat mérlegelve óvatosabb, 25 bázispontos emelést hajt végre.

Attól tartok az EKB nem veszi elég komolyan a bankrendszerre jelentett veszélyt, ami nagy hiba lenne” – mondta Stefan Gerlach, az EFG Bank Zurich vezető közgazdásza, az ír jegybank egykori alelnöke.

Véleménye szerint az elmúlt hét eseményei jól példázzák mi történik akkor, ha a vezető jegybankok, mint a Fed vagy az EKB több száz bázispontos kamatemelést hajtanak végre túl rövid idő alatt. „Ilyen nagy lépések megtétele után számítani kell rá, hogy kockázatok képződnek valahol a pénzügyi rendszerben” – mondta. „Olyan ez, mint amikor egy gumikötelet feszítünk túl” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Több más pénzügyi forrás szerint is túl korai lenne lefújni a veszélyt. A JPMorgan elemzése szerint az svájci jegybank hitelkerete nem lesz elegendő a befektetői aggodalmak elcsitításához. „A status-quo fenntartása már nem lehetséges” – fogalmaz az elemzés, ezért a legvalószínűbb következmény a Credit Suisse akvizíciója lehet.

Rögös útra tévedtünk ismét” – fogalmazott Damian Rooney, az Argonaut brókercég dílere, megjegyezve: egyre többet hallani a „fertőzés” kifejezést a kereskedők körében.

Ajánljuk még