Fontos

Hadházy Ákos személyesen kampányolt a pedofil ex-LMP-s politikus mellett

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kína felpörgött: A feldolgozóipar az elmúlt évtized leggyorsabb növekedését mutatja

| Szerző: hirado.hu
Több mint egy évtized óta a leggyorsabb ütemben bővült februárban a kínai feldolgozóipar – mutatta ki szerdán Kínai Statisztikai Hivatal, megdöntve a várakozásokat. A meglepő számok a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásának köszönhetőek.

 

A Kínai Statisztikai Hivatal szerint a feldolgozóipari Beszerzési Menedzser Index (BMI) 52,6 pontra emelkedett a januári 50,1-ről, ez meghaladja az 50 pontos határt, amely elválasztja a tevékenység bővülését és zsugorodását. A BMI jóval meghaladta az elemzői előrejelzést, amely 50,5-re szólt, és 2012 áprilisa óta a legmagasabb érték  – írja a Reuters.

A világ második legnagyobb gazdasága 2022-ben az elmúlt közel fél évszázad egyik legrosszabb évét könyvelte el a szigorú COVID-zárlatok és az azt követő széles körű fertőzések miatt. A korlátozások azonban decemberben hirtelen feloldásra kerültek.

Emberek dolgoznak a Xuzhou Port Machinery, darukat, targoncákat, rakodógépeket és egyéb kikötői gépeket gyártó kínai gyárban. (Forrás: EPA/ALEX PLAVEVSKI)

A globális piacok örömmel fogadták a jó BMI mutatókat:

az ázsiai részvények és az ausztrál dollár visszafordította korábbi veszteségeit, az offshore jüan élénkült, az olajárak pedig emelkedésnek indultak, mivel a befektetők optimistábban ítélték meg Kína gazdasági kilátásait.

„A magas BMI-értékek részben a gazdaság idei gyenge kiindulópontját tükrözik, és valószínűleg hamarosan visszaesnek, ahogy a fellendülés üteme lelassul” – mondta Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics kínai közgazdasági vezetője.

„Már korábban is gyors és közeli fellendülésre számítottunk, de a legfrissebb adatok azt sugallják, hogy még az idei 5,5 százalékos növekedésre vonatkozó, előrejelzésünk is túl szerénynek bizonyulhat” – tette hozzá.

A tőzsde arra számít, hogy a hétvégén kezdődő kínai éves parlamenti ülésen gazdasági célokat határoznak meg, és új gazdasági vezető tisztviselőket is választanak.

„A tisztességes BMI-értékek pozitív hangot adnak a közelgő Országos Népi Kongresszusnak. Arra számítunk, hogy a kormány további támogató politikákat fog bevezetni a gazdasági fellendülés megszilárdítása érdekében” – mondta Zhou Hao, a Guotai Junan International közgazdásza.

A vállalkozások felgyorsították a munka és a termelés újraindítását, mivel a gazdasági stabilizációs politika hatása érezhető volt az ágazatban, miközben a koronavírus-járvány hatásai gyengültek – áll az NBS külön közleményében.

A bútorgyártás, a fémtermékek és az elektromos gépi berendezések gyártása nagymértékben javult, a termelési és az új megrendelések indexe ezekben az iparágakban mind 60,0 fölött volt.

A kiemelt képünk illusztráció. (Fotó: EPA/ALEX PLAVEVSKI)

Ajánljuk még