Aktuális

Őrült ámokfutása után még a rendőröket is el akarta ütni a tapolcai férfi, vádat emeltek ellene

A Toyota adta el a legtöbb autót tavaly, meredeken tör fel Kína

| Szerző: hirado.hu
A Toyota Motor Corp. 10,5 millió járművet értékesített 2022-ben, ezzel zsinórban a harmadik évben őrzi a világ legkelendőbb autómárkája címet – közölte hétfőn a vállalat. Kína eközben megháromszorozta autóeladásait, a tavalyi évben a világ második legnagyobb autó-exportőr országává vált.

 

A Hino Motors tehergépjármű-gyártó egységet és a Daihatsu kisautó-gyártót is magába foglaló csoport globális eladásai ugyan csökkentek a korábbihoz képest 0,1 százalékkal, ennek ellenére sikerült megőrizni az eladásokban az első helyet.

A hazai piacon ugyan hatalmas visszaesést könyvelhetett el a Toyota, a vállalat szerint a tengerentúli rekordeladásoknak köszönhetően sikerült megőrizni az első helyet a jármű-értékesítések terén. A vállalatcsoport 8,6 millió járművet értékesített a tengerentúlra 2022-ben.

A Toyota riválisa a Volkswagen Group, a hónap elején az elmúlt évtized legalacsonyabb eladási számait jelentette. A vállalatcsoport a visszaesést a Kínában történt koronavírus miatti lezárásokkal, és az ukrajnai háború miatt felborított ellátási láncokkal indokolta.

Bár a Toyota esetében előfordultak chip ellátási hiányok, viszont a gyártási kapacitás növelése és optimalizálása Ázsiában és Észak-Amerikában hozzájárult ahhoz, hogy 2022-ben a japán gépkocsigyártó óriás 5 százalékkal növelje a tengerentúli eladásokat.

Komoly piaci tényezővé vált Kína az autógyártásban

Kína nagyot ugrott az eladások terén, immár megelőzte az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, ezzel pedig második helyre tört a személygépkocsi-exportőrök sorában – ahogy arról korábban beszámoltunk. Mindeközben Európa gépjárműgyártása egyre hátrébb sorolódik. A tavalyi évben a Kínában gyártott járművek tengerentúlra történő szállításai megháromszorozódottak. A Közel-Keleten és Latin-Amerikában a kínai autómárkák „piacvezetőkké” váltak.

Egyre többen választják a kínai autómárkákat. Egy brit autóvásárló, aki egy kínai gyártmányú Polestar márkájú kocsit választott a Tesla vagy a Porsche helyett, a Bloombergnek elmondta, sokan megnézik az autóját, mivel nem ismerik az típust. Mint mondta, eleinte voltak aggályai, azonban a tesztvezetés eloszlatta a minőséggel kapcsolatos kétségeit.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen: AToyota Sequoia terepjáró a washingtoni autókiállításon, az Egyesült Államokban, 2023. január 20-án. EPA/JIM LO SCALZO

Ajánljuk még