Aktuális

Megrázó fotók: úgy megverték a budapesti Antifa-támadás egyik áldozatát, hogy csak a szerencsén múlott, hogy a támadásba nem halt bele

Újabb kriptocég húzza le a rolót: csődeljárás indult a Genesis ellen

| Szerző: hirado.hu
Tovább mélyül a kriptopiac válsága, ezúttal a Genesis, az egyik vezető kriptohitelező vállalat kért csődeljárást maga ellen a piacra jellemző hullámvölgyre hivatkozva – számolt be róla a Reuters.

Az FTX csődje megdöbbentette a világot, amely bizalomvesztést okozott a piacon, és felerősítette az aggodalmakat, hogy más hasonló cégek is összeomolhatnak.

Ezúttal a Genesis Global Capital, az egyik legnagyobb kriptohitelezési vállalat fagyasztotta be az ügyfelek kifizetését november 16-án.

A Genesis anyavállalata, a Digital Currency Group (DCG) korábban már kisegítette a Genesist, újabb mentőcsomagra azonban úgy tűnik, nincs esély.

A Genesis a New York-i csődbíróságához benyújtott kérvényében közölte, hogy forrásai egy- és tízmilliárd dollár (363 millió–3,63 milliárd forint) között mozognak, és becsléseik szerint százezer hitelezőjük van.

Kapcsolódó tartalom

A Winklevoss ikrek – amerikai nagyvállalkozók, akik többek közt azzal váltak híressé, hogy Mark Zuckerberg állítólag tőlük lopta el a Facebook ötletét – szerint a Genesis 900 millió dollárral (közel 327 milliárd forint) tartozik mintegy 340 ezer befektetőjének.

A csődbejelentést követően Cameron Winklevoss közösségi oldalán közzétett egy bejegyzést, amelyben leírja, hogy a Silbert és a Digital Currency Group továbbra sem jár el tisztességesen a hitelezőkkel.

A Genesis és a Gemini (kriptovaluta-kereskedő és letétkezelő) ellen 2023. január 12-én vádat emelt az amerikai tőzsdefelügyelet azzal, hogy egyik programjukon keresztül illegálisan értékesítettek értékpapírokat a befektetőknek. Tyler Winklevoss kiábrándítónak nevezte a bírósági eljárás megindítását.

A kriptohitelezők, amelyek tulajdonképpen bankként működnek, a Covid-világjárvány idején lendültek fel. A kriptocégek nagy előnye a hagyományos bankokkal szemben az, hogy előbbieket nem kötelezik arra, hogy rendelkezzenek tőketartalékkal.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Stockphoto)

Ajánljuk még