Baleset

Meghalt egy nő, miután frontálisan egy vontatónak ütközött

10–15 százalékos áremelést hozott Horvátországban az euró bevezetése – kérdőre vonta a kereskedőket a gazdasági miniszter

A kereskedelmi láncok hónapról hónapra emelik az árakat, most pedig az euró átváltásánál próbálják meg becsapni a vásárlókat – jelentette ki Davor Filipovic gazdasági miniszter kedden, a kereskedelmi- és élelmiszerláncok vezetőivel tartott találkozó után. A miniszter elmondta: megkérdezte a kereskedelmi láncok vezetőit arról, miért nem csökkentették az árakat, miután az üzemanyag és az áram is olcsóbb Horvátországban, mint a szomszédos Szlovéniában, de „egyik kérdésére sem kapott választ”.

Horvátország január 1-jén csatlakozott az euróövezethez. Sajtóhírek szerint a legtöbb kereskedelmi lánc felfelé kerekítette az árakat az átváltás során, de nem csak a kereskedők, hanem a vállalkozók és a különböző szolgáltatók is, akik 10-15 százalékkal emelték a díjaikon.

Kapcsolódó tartalom

A tárcavezető sajtótájékoztatóján kiemelte: az infláció 13,5 százalék, ami az élelmiszerek és az alkoholmentes italok árára van a legnagyobb hatással.

„Mindenkinek mondom, aki az állampolgárok rovására akarja felhasználni az átváltást, hogy ez nem fog működni” – húzta alá.

Hozzátette: partnerként tekintenek a kiskereskedelmi láncokra, és jóhiszeműen jártak el, de erre nem számítottak.

Elmondta, hogy egy találkozón megkérdezett kereskedőket arról: miért nem csökkentették az árakat, miután az üzemanyagok ára olcsóbb lett, miért nem hat az áraikra, hogy Szlovéniában az elektromos áram ára 60 százalékkal drágább, mint Horvátországban. Szavai szerint egyik kérdésére sem kapott választ.

A miniszter bejelentette, hogy kereskedelmi felügyelőség és a fogyasztóvédelmi szervezetek már a terepen vannak, és hamarosan pontos jelentést adnak.

A lehetséges lépésekkel kapcsolatban elmondta: a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatti úgynevezett feketelistától az árak széleskörű befagyasztásáig, minden terítéken van.

„A válság terhét mindenkinek viselnie kell” – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: elfogadhatatlan, hogy a válságban valaki a nyereségét próbálja meg növelni az állampolgárok terhére.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Antonio Bat

Ajánljuk még