Aktuális

Negyvenhárman lettek milliomosok az ötös lottó sorsolása után

Az energiaválság kiindulópontja ugyan Európa, de a hatásai messze túlmutatnak

| Szerző: hirado.hu
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) éves beszámolója szerint jelenleg egy rendkívül mély és összetett globális energiaválsággal kell megküzdenie a világnak, amelyből nehezen képzelhető el visszaút a korábbi állapotokhoz. A válság kiindulópontja Európa ugyan, de a hatásai messze túlmutatnak a kontinensen. Ahogy gyakran, most is a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb országok vannak a leginkább veszélyben. A válság nem az orosz–ukrán háborúval kezdődött, de az jelentősen mélyítette – derül ki az elemzésből.

Alapvető változásokat hozhat a jelenleg is dúló energiaválság, akár egy globális szintű geopolitikai átrendeződés elindítója is lehet. A Párizsban működő szervezet arra figyelmeztet, hogy a koronavírus-járvány, majd az azt követő ukrajnai háború világszerte átrendezte az energiakereskedelmet, ugyanakkor a legkomolyabb sokkhatások még hátra lehetnek.

Az Európai Unió saját magát hozta elképesztően nehéz helyzetbe azzal, hogy energiaszankciókon keresztül próbál hatást gyakorolni Oroszországra.

A gáz ára közel hatszorosára növekedett, és több országban jelentős ellátási problémákra is lehet számítani. Ugyanakkor nem csupán Európa viselni majd ennek a következményeit. Számos fejlődő és nettó energiaimportőr ország figyeli szorongva az eseményeket. Ahogy az lenni szokott, a szegények és kiszolgáltatottak lehetnek a válság legnagyobb vesztesei az Oroszország és Európa közötti energiaháborúnak a következő években.

Kapcsolódó tartalom

Az OECD éves előrejelzése arról számol be, hogy a világgazdaság jövőre lényegesen lelassul, és ez alól a válság nyertesének számító Egyesült Államok sem vonhatja ki magát, gazdasága számára szintén igen borúsak a kilátások (jövőre mindössze 0,5%-os növekedés várható).

Amellett, hogy a nyugati világ várhatóan sokat veszít versenyképességéből, előfordulhat, hogy a transzatlanti kapcsolatok is megsínylik a ránk váró éveket. Emlékezhetünk, az elmúlt időszakban többen, köztük Emmanuel Macron francia elnök is felemelte a szavát az Egyesült Államok protekcionista gazdaságpolitikája miatt.

A francia elnök úgy fogalmazott: „A mély barátság jegyében üzenjük az amerikaiaknak és a norvégoknak: nagyszerűek vagytok, elláttok minket energiahordozókkal, de az nem fog sokáig menni, hogy saját, belső piacotokhoz képest négyszeres áron kínáljátok ezt.  A barátság nem ezt jelenti.”

Kapcsolódó tartalom

A válság markánsan rámutatott Európa gazdasági sebezhetőségére is.

Súlyos, szinte megoldhatatlan problémát jelent az orosz energiahordozókról való leválás, ami könnyen tragédiába torkollhat, ha számításba vesszük, hogy akár több százezer ember is fűtés nélkül maradhat a télen.

Ráadásul elemzők figyelmeztetnek arra is, hogy az eltávolodás az orosz függőségtől máris számos országot taszíthat Kína karjaiba, mely a „tiszta energiára” való átállásban és az innovációban jelenleg köröket ver a Nyugatra.

A helyzetet összegezve elmondható, hogy az alkalmazkodás sebessége döntő faktor lehet az egyre inkább kiéleződő versenyben. Nagy kérdés, hogy Európa képes lesz-e felismerni valódi érdekeit, és adott esetben korrigálni ballépéseit.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még