Időjárás

A reggeli csúcsforgalom ideje alatt csaphat le az ónos eső, de jön a havazás és a jégpáncél is

Magyarország az ázsiai piacon is megállja a helyét versenyképességével

| Szerző: hirado.hu
Bár a keleti nyitás stratégiája kapcsán először általában nem Szingapúrra gondolunk, hanem Kínára vagy Dél-Koreára, az  öt és félmilliós városállam ma már kihagyhatatlan partner a nemzetközi piacokról. Szingapúr ugyanis jelenleg – London és New York után – a világ harmadik legnagyobb és legfontosabb pénzügyi központja. Így nem csoda, hogy hazánk egyik legdominánsabb partnere a külkereskedelemben. Pach Judit, Magyarország szingapúri nagykövete adott interjút a Magyar Nemzetnek.

Az interjúban elhangzott, hogy hazánk külkereskedelmi forgalma jelenleg nagyobb Szingapúrral, mint Thaifölddel, Vietnammal és a Fülöp-szigetekkel együttvéve: a városállam Magyarország első számú kiviteli partnere és befektetője az ASEAN-országok (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége – a szerk.) között.

Pach Judit hozzátette, hogy az ASEAN-országok jelentősége fokozatosan nő, nem csak Ázsiában, de globálisan is, és Magyarország jelenléte is egyre erősebb a térségben.

Tavaly fejeződött be például az eddigi legnagyobbnak számító technológiaexportunk, mégpedig az indonéziai elektronikus útdíjrendszer kiépítése, amit egy magyar projektcég nyert el. Ez egy több mint 300 millió dolláros technológiai transzfer – hazánk egyik legnagyobb technológiai transzferprojektje.

Szingapúrral pedig évről évre egyre kiemelkedőbbek a kétoldalú kapcsolataink, tavaly a kereskedelmi forgalmunk meghaladta a 900 millió dollárt. Ráadásul

a koronavírus-világjárvány árnyékában is 57 százalékos növekedést tudtunk elkönyvelni a kereskedelmi forgalmunkra vonatkozóan,

miközben az exportunk is évről évre nő: ez tavaly 289 millió dollár volt, ami egy év alatt 35 százalékkal bővült. Ez a pandémia időszakában jelentősnek mondható, az adatok tehát magukért beszélnek.

Mostanra  egyébként közel tizenöt magyar cégnek van Szingapúrban képviselete, többségük elsősorban az infokommunikációs technológiával foglalkozik.

A nagykövet szerint ez igen szép teljesítmény, mivel „a szingapúri piac elképesztően kompetitív, magyar cégeket behozni tehát igazán nagy kihívás. Rendkívül erős a nemzetközi mezőny, az ugyanakkor, hogy a magyar vállalatoknak ennek ellenére is sikerül kitűnni a tömegből, emellett közép- és hosszú távon helyt is állnak, szerintem jól tükrözi, hogy a magyar vállalati szféra, illetve a kis- és középvállalkozások milyen nagy fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években”.

Kapcsolódó tartalom

Pach Judit nagyon fiatalon lett vezető, ráadásul nőként, de állítása szerint mindez nem okozott hátrányt a karrierjében.

„Ebben a térségben egyébként úgy vélem, kifejezetten előny női nagykövetnek lenni. A kulturális különbségek, illetve önmagában az ázsiai országokra jellemző kollektív szemléletű gondolkodás ugyanis megköveteli a magas érzelmi intelligenciát, a másokra való figyelés érzékenységét, ez pedig nem csak a társas, de a diplomáciai kapcsolatokban is fontos előnyt jelenthet”

– hangsúlyozta a nagykövet. Hozzátette: Bár Szingapúr ilyen szempontból talán pont nem a legjobb példa, a városállamra ugyanis inkább az európai, illetve a transzatlanti gondolkodás és ügyviteli mód a jellemző a tárgyalási technikát tekintve, de például Indonéziában nagy szükség volt arra, hogy finomabb, indirektebb technikákkal közelítsünk egy adott partner felé. Indonéziában ráadásul rendkívül fiatal a társadalom, s ez a tárgyalóasztalnál is visszaköszön; elég csak az ottani vállalatok közösségimédia-használatára vagy a technológia felé irányuló nyitottságára gondolni. Ezeket figyelembe véve szerintem mondhatjuk azt, hogy bevált Szijjártó Péter miniszter úr elképzelése, amikor fiatal korom ellenére kinevezett jakartai nagykövetnek.

Indonéziában ugyanis egy elsősorban kultúrpolitikára épülő kétoldalú kapcsolatrendszert vettem át, a gazdasági együttműködés szinte elenyésző volt a szigetországgal. Ehhez képest tavaly a kereskedelmi forgalmunk már 184 millió dollár volt, ami még a pandémia alatt is 22 százalékos bővülést jelentett.

Ajánljuk még