logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az EU-ban a harmadik legjobb védelmet nyújtja fogyasztóinak az energia-ársokk ellen Lengyelország

Lengyelország a harmadik leghatékonyabb védelmet biztosítja az energia-ársokk ellen az EU-ban fogyasztói számára a PIE gazdaságkutató intézet szerdán publikált kimutatása alapján.

Lengyelországban, Magyarországon és Romániában emelkedtek a legkevésbé az energia- és gázárak az EU-ban az idén január és október között – írja a PIE az ukrajnai háború okozta energiaválság gazdasági hatásairól készített tanulmánya.

A PIE (Polish Economic Institute) szakértői szerint az EU-ban a villamosenergia átlagára 45 százalékkal, a földgáz ára pedig több mint 90 százalékkal emelkedett az előző évihez képest a vizsgált időszakban.

A PIE kimutatása szerint a válság hatásai ellen bevezetett fogyasztóvédelmi kormányzati támogatási csomagok átlagosan több mint 10 százalékkal csökkentették a gázárakat a háztartások számára az EU-ban a költségvetési támogatás nélküli, szabadpiaci árakhoz képest. Az uniós országokban együttesen 573 milliárd eurót tesz ki az árak mérséklésére elkülönített kormányzati támogatás összege.

Piotr Arak, a PIE igazgatója rámutatott, hogy a lengyel kormány támogatásának köszönhetően a lengyelországi gázárak 40 százalékkal alacsonyabbak, mint amennyinek a gáz nagykereskedelmi árai alapján lenniük kellene. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a fogyasztóknak nyújtott védelemnek ez a mértéke a harmadik legjobb eredmény az EU-ban Magyarország és Románia után.

Hozzátette, hogy a válság kezdete óta Lengyelországban a villamos energia ára átlagosan 26 százalékkal alacsonyabb, mint egy állami támogatás nélküli forgatókönyv esetén, szemben az átlagosan 16 százalékos uniós teherátvállalással.

Kiemelt képünk: Horváth Péter Gyula/Hirado.hu

Ajánljuk még