logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Indiával és az Egyesült Királysággal kötött szabadkereskedelmi megállapodást Ausztrália

| Szerző: hirado.hu
Kedden fogadta el az ausztrál parlament az Indiával és az Egyesült Királysággal kötött kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást, így a partnerországok hatályba léptethetik a megegyezést – számolt be az AP News hírügynökség.

 

A megállapodások kulcsfontosságúak Ausztrália számára, mellyel az ország exportját Indiába kívánja irányítani, míg az Egyesült Királyság egy új kétoldalú kereskedelmi kapcsolat kialakítására kapott lehetőséget, mely szükséges az Európai Unióból való távozása óta.

Az egyezséggel kapcsolatos törvényjavaslatok hétfőn könnyedén átmentek az ausztrál képviselőházon, a szenátus kedden pedig már törvénybe is iktatta azokat.

A megállapodásokat még a brit és az indiai parlamentnek is ratifikálnia kell, melyre még nem került sor. A megegyezés az országok között 30 nappal azután lépne hatályba, hogy a partnerek írásban tájékoztatták egymást arról, hogy a parlamentjeik elfogadták a támogató jogszabályokat – ismertette az AP News.

Don Farrell ausztrál kereskedelmi miniszter a paktummal kapcsolatban elmondta, India a megkötött megállapodás minőségével bizonyította elkötelezettségét a kétoldalú gazdasági partnerség iránt.

A kormány kereskedelmi kockázat megosztási (diverzifikációs) stratégiájának fontos eleme az Indiával való szorosabb gazdasági kapcsolatok létrejötte” – fogalmazott a miniszter, továbbá hozzátette, hogy a brit megállapodás döntő jelentőséggel bír, mely szerepet játszik Ausztrália növekedésének fellendítésében.

Az AP News kiemelte, hogy az Ausztrália és az Egyesült Királyság közötti egyezmény értelmében

az ausztrál áruk exportjának több mint 99 százaléka vámmentes lesz, mely kiterjed a juh- és a marhahúsra, tejtermékekre, cukorra, valamint a borra is.

Az Indiába exportált áruk 90 százaléka, köztük a hús, gyapjú, gyapot, tenger gyümölcsei, továbbá a diófélék és az avokádó is mentesül az adók alól.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: EPA/Jerome Favre)

Ajánljuk még