logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ébredés az amerikai álomból: a tengerentúli családok többsége elhalasztja a lakásfelújítást és az autócserét

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Államokban a tehetősebb, évi százezer dolláros – mitegy 40 millió forint – éves jövedelemnél többel rendelkező háztartásoknál megfigyelhető volt ebben az évben, hogy mintegy 58 százalékuk jellemzően késleltette a nagyobb kiadásokat, mint például lakásfelújítást, az autóvásárlást vagy autólízingelést – derül ki a Bankrate piaci elemző cég friss felméréséből.

A Bankrate.com felmérése szerint az amerikaiak 53 százaléka kénytelen volt elhalasztani a 2022-re tervezett nagyobb beruházásait, és az is kiderült, hogy a lakosság 58 százaléka anyagi okok miatt mondott le tervezett eseményekről, mint például a nyaralás, vagy egy nagyobb családi vacsora.

Az adatokból az is kiderül, hogy a válaszadók 15 százalékának el kellett halasztania a lakásvásárlást, míg 10 százalékuk az egyetemi, főiskolai tandíját késleltette. A megkérdezettek kilenc százaléka elhalasztotta a nyugdíjba vonulást, inkább tovább dolgozott.

Kiderült az is a felmérésből, hogy a válaszadók 7 százaléka nem kötött házasságot a gazdasági helyzetre hivatkozva, és szintén 7 százalék mondott le a gyermekvállalásról – írja a Fox Business.

A gazdasági stressz miatt sokan még a szórakozásról is lemondanak, legyen szó akár egy vidámparki látogatásról, moziról vagy egy élő koncertről, esetleg profi sportesemény megtekintéséről.

„Akár az inflációról, az emelkedő kamatlábakról, a recessziós félelmekről, a piaci volatilitásról vagy valami hasonlóról beszélünk, a gazdasággal kapcsolatos aggodalmak nagyok” – mondta Greg McBride, a Bankrate vezető pénzügyi elemzője.

Rekordmagas kamatlábak és egekben lévő lakásárak

Októberben az Egyesült Államok kormányzati adatai szerint a fogyasztói árak 7,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Szeptemberhez képest pedig 0,4 százalékos emelkedés volt megfigyelhető. Annak ellenére, hogy az infláció októberben volt az idei évben a legalacsonyabb, az árak továbbra is nagyon magasak.

A jelzáloghitelek kamatlába az elmúlt hetekben másodszor is átlépte a 7 százalékot, amely több mint két évtizede nem látott szint. A jelzáloghiteleket felvásárló Freddie Mac a múlt héten arról számolt be, hogy a 30 éves kulcskamatláb átlaga 7,08 százalékra emelkedett, amíg az egy évvel ezelőtti átlagos szint 2,98 százalék volt.

Ezzel összeköthető, hogy az új lakások eladásai szeptemberben visszaestek, mivel magasak a lakásárak és a hitelkamatok is elriasztották a leendő lakásvásárlókat.

A magasabb jövedelműek jobban spórolnak

Az emberek 57 százaléka szerint a gazdaság helyzete negatív hatással volt az életükre az elmúlt évben, és csak minden nyolcadik ember mondta azt, hogy ez a hatás pozitív volt. A Bankrate szerint azok, akik azt mondták, hogy az életükre negatív hatással volt, nagyobb valószínűséggel halasztották el pénzügyi céljukat, azokhoz képest, akik pozitívan vélekedtek.

Az adatokból kiderült azt is, hogy a magasabb jövedelműek nagyobb százalékban halasztották el pénzügyi céljaikat, mint azok, akik a náluk alacsonyabb vizsgálati kategóriába, tehát 50 ezer és 100 ezer dollár közötti jövedelmű háztartásokba tartoznak.

Több mint minden harmadik amerikai (37%) kihagyta a nyaralást az elmúlt évben a gazdaság állapota miatt. Ez általában az első olyan kiadás, amelyen spórolnak a háztartások, ha elbizonytalanodnak az előttük álló gazdasági időszakot illetően” – összegezte a felmérés eredményét Greg McBride.

Kiemelt kép forrása: EPA/Daniel Irungu

Ajánljuk még