Aktuális

Őrizetbe vette a rendőrség a Klauzál téri bántalmazót

Így végeztek a Zöldek a német atomenergiával

| Szerző: hirado.hu
Jövő áprilisban az utolsó atomreaktort is leállítják Németországban, a nukleáris energia főként a Zöldeknek köszönhető teljes kivezetése azonban meglehetősen kockázatos lépés.

 

Elemzésében Ulrich Reitz, a Focus Online újságírója felidézi, hogy még 1961. június 17-én helyezték üzembe az első atomerőművet Németországban, a Kahl am Main nevű bajor kistelepülésen.

A Zöldek (Die Grüne) majd húsz évvel később, 1980-ban alakult meg pártként, három évvel később képviselőik már 29 mandátumot szereztek a parlament alsóházában, a Bundestagban.

A párt kezdettől fogva a nukleáris energia kivezetéséért szállt síkra, az évek során fokozatosan megnyerték az ügynek a többi pártot.

Először az SPD-t állították maguk mellé, pedig a szociáldemokraták sokáig egyértelműen atomenergia-párti álláspontot képviseltek. Később aztán a Baloldalt (Die Linke), a kereszténydemokrata CDU–CSU-pártszövetséget, végül pedig a liberális FDP-t is sikerült meggyőzniük.

Kapcsolódó tartalom

A fukusimai reaktorbaleset megpecsételte az atomenergia sorsát

A folyamat a 2011 márciusában történt fukusimai atomerőmű-balesetet követően gyorsult föl, melynek nyomán ismét fellángoltak a viták a nukleáris energia veszélyességét illetően. A Bundestag végül – soraiban a Zöldek mellett a CDU/CSU, az FDP és az SPD képviselőivel, 2011. június 30-án hozott döntést arról, hogy Németország 2022 végéig megszünteti az atomenergia használatát. Ezt a határidőt aztán később még három és fél hónappal kitolták három reaktor esetében, 2023 áprilisában viszont a tervek szerint azok is leállnak.

Máshol nem fordítanak hátat a nukleáris energiának

Ulrich Reitz cikkében rámutat, hogy az országok többsége egyre inkább törekszik arra, hogy a megújuló energiaforrásokra támaszkodjon, azonban egyikük sem fordul el annyira drasztikusan az atomenergiától, mint Németország. Világszerte jelenleg 60 új atomerőmű épül, Lengyelország pedig épp a minap jelezte, hogy a szenet nukleáris energiával kívánja helyettesíteni, de Franciaország, Belgium és Svédország sem mond le könnyen és gyorsan az atomról.

Kapcsolódó tartalom

Reitz meglehetősen kockázatosnak és veszélyesnek tartja, hogy a német kormány épp az egyre mélyülő energiaválság közepén viszi végig az ország atomenergia-mentesítéséről szóló tervét, ráadásul mindezt úgy, hogy közben nem feltétlenül tud megnyugtató alternatív forrásokat felmutatni a kieső energia pótlására.

A kiemelt képen Robert Habeck, Németország zöldpárti alkancellárja, egyben gazdasági és klímavédelmi minisztere látható (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Kapcsolódó hírek

Elemző: Az Európai Unió szankciós politikája a nemzetállamok és az európai polgárok érdekeit sérti
Az Oroszországgal szemben elfogadott nyolcadik szankciós csomag sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Oroszország az eddigi adatok alapján rekordbevételre tett szert a nemzetközi kereskedelemből, az Ukrajnában zajló harcok nem mérséklődtek, a háború árát pedig jelen állás szerint az európai emberek fizetik meg. Ebből adódóan egyre többen teszik fel a kérdés, hogy milyen megfontolások alapján születnek döntések az EU intézményeiben, és miért erőltetnek olyan irányt a tagállamokra, amely háttérbe szorítja a nemzeti érdekeket és megkárosítja az európai polgárokat – erről beszélt Halkó Petra, a Századvég vezető elemzője az M1 Ma reggel című műsorában.
Külföld
Fontos lett Svédországnak az atomenergia
Már az előző évben is voltak áramkimaradások Svédország déli részé­ben, mert nem volt elegendő kapacitás, pedig akkor még béke volt Európában. Mára oda jutott az ország, hogy a hatóságok hosszabb áramkimaradások lehetőségére készítik fel a lakosságot. Az energiaválságra észszerű választ ad az új jobboldali svéd kormány: energiapolitikájában jelentős szerepet kap az atomenergia.
Külföld
Három nagy atomerőművet építenek Lengyelországban
Lengyelországban a következő években három nagy atomerőmű létesül: az elsőt az amerikai Westinghouse építi a tengermelléken, a másodikat dél-koreai technológiával Közép-Lengyelországban létesítik, ahol egy harmadik beruházás is tervben van – jelentette be szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.
Külföld

Ajánljuk még