Aktuális

Több mint egy tonna kannabiszt találtak egy kamionban

Drasztikusan drágulnak az üzemanyagok Franciaországban

| Szerző: hirado.hu
Jelentősen drágulnak az üzemanyagok szerdától Franciaországban. Csökken ugyanis a támogatás mértéke, így literenként 30 eurócenttel (kb. 120 forint) kell majd többet fizetni. Az elmúlt napokban az autósok megrohamozták a kutakat, hogy még kedvezményesen vehessenek benzint és gázolajat. A támogatást eredetileg november 1-jével csökkentették volna, de az októberi üzemanyaghiány miatt kitolták a határidőt. A támogatás egy része még megmarad, de csak az év végéig – számolt be az M1 Híradója.

Hosszú sorban várakoztak az autósok hétfőn a párizsi benzinkutaknál. Mindenki igyekezett megtankolni, mielőtt a hét közepétől csökken az üzemanyag-támogatás. A literenkénti árak így legalább 30 eurócenttel nőnek.

A párizsi kormány eddigi 30 centes literenkénti támogatása a harmadára, míg a legnagyobb francia olajvállalat 20 centes kedvezménye a felére csökken szerdától.

Így a korábbi 50 eurócentes támogatás helyett csak 20 centtel olcsóbban adják az üzemanyag literét a töltőállomásokon. Az alig több, mint 80 forintnak megfelelő kedvezményt pedig év végén teljesen eltörlik.

„Szeretnénk, ha meghosszabbítanák a támogatást. Mindenkinek ez az érdeke, mert ha ez így folytatódik, az feszültséget szül. Remélem, nem lesznek megint sárga mellényes tüntetések” – mondta egy taxisofőr a 2018-as, gyakran összecsapásokba torkolló kormányellenes tiltakozásokra utalva.

Kapcsolódó tartalom

Mások szerint azonban érthető, hogy a támogatási rendszer nem tud lépést tartani az energiahordozók elszabadult árával.

„Amikor üres a kassza, akkor nincs mint tenni. Be kell látnunk, hogy az állam már így is elég sokat tett a koronavírus-járvány óta. Nekünk is alkalmazkodnunk kell” – vélekedett egy férfi.

A francia kormánynak már tavaly ősszel is támogatást kellett adnia a járművezetőknek. Akkor egyszeri, 100 eurós segítséget kaptak a tankoláshoz a legszegényebb családok.

Az ukrajnai háború kirobbanásával azonban ismét megugrottak az üzemanyagárak, ezért áprilistól literenként 15 eurócentes támogatást vezettek be, amelyet szeptemberben 30-ra emeltek.

A válságkezelésbe a Total Energies nevű francia vállalat a nyáron csatlakozott és 20 centtel olcsóbban adta az üzemanyagot. A kedvezmény eredetileg november elsejétől csökkent volna, azonban végül a hónap közepéig meghosszabbították.

Hétfőn már volt olyan benzinkút, ahol elfogyott az üzemanyag a megnövekedett kereslet miatt. Azonban a hiány még mindig nem olyan súlyos, mint néhány héttel ezelőtt. Szeptember végén ugyanis sztrájkot hirdettek a francia kőolajfinomítók dolgozói, mert magasabb bért követeltek.

A megélhetési költségek őszre jelentősen megugrottak az országban, az áram ára például egy év alatt több mint hatszorosára nőtt.

Bár egy hónap után sikerült megállapodniuk az olajcégeknek a szakszervezetekkel, így is volt olyan finomító, ahol csak november elejére sikerült újraindítani a termelést.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még