Aktuális

Kézigránát robbant abban az idősotthonban, ahol ketten meghaltak

Egyre nagyobb a baj Németországban, ikonikus cégek mennek csődbe

| Szerző: hiradó.hu
A nyolcvanöt éves Thilmann nevű pékséglánc fizetésképtelenné vált az elszálló energiaárak miatt Németországban. Az orosz-ukrán fegyveres konfliktus hatására egyre több középvállalkozás jövője kerül veszélybe.

A Business Insider szerint a cég a csőd szélére került, miután fizetésképtelenné vált az elszálló energiaárak miatt. Jens Lieser a cég képviselője elmondta, hogy az utóbbi időben az energetikai költségek megtízszereződtek. A magas nyersanyag- és energiaárak hatalmas nyomás alá helyezik a pékségeket. A búzalisz ára megháromszorozódott, a költségeket pedig a cégek nem tudják áthárítani a fogyasztókra. A Thilmann Brot pékséglánc persze nem az egyetlen pékség, amelyik a csőd szélére sodródott.  

A Német Pékek Központi Szövetsége szerint sok pékséget fenyeget a fizetésképtelenség az energiaköltségek drámai emelkedése miatt. Arról azonban nincsenek adatok, hogy hányan kerültek bajba. A sütőipar így gyors segítséget és mentőövet vár a kormánytól.

A gázpótlék helyett a szövetségi kormány most a lehető leggyorsabban gázárféket akar bevezetni a cégek és a magánháztartások számára, legalábbis a fogyasztás egy részére.

Az azonban nem világos, hogy ez a támogatás pontosan hogy fog kinézni. A szakértői bizottságnak október közepén kell javaslatot tennie a konkrét terv megvalósítására vonatkozóan. További intézkedésként a szövetségi kormány be akarja vezetni az áramár-féket. Emellett a német gazdasági miniszter, Robert Habeck szeretné kiterjeszteni a mentőcsomagot azon kis- és középvállalatok számára, amelyek létét az energiaválság fenyegeti. Körülbelül egymillió kis- és középvállalatot, például pékséget érint a döntés.

Kapcsolódó tartalom

 

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/AP/Michael Probst

Ajánljuk még