Aktuális

Egyelőre marad a rácsok mögött Eva Kaili, a brüsszeli korrupció főszereplője

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az európai gáztározók 2023-as feltöltése jelenti az igazi kihívást az IEA elnöke szerint

Ha az előttünk álló téli szezonban még nem is kell komolyabb ellátási gondokra számítani, a jövő évi téli szezonra már problémás lehet az európai gáztározókat feltölteni a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója szerint.

„Becsléseink szerint 2023 februárjára a tárolási szint 90 százalékról 25-20 százalékra csökken” – mondta Fatih Birol az olasz La Repubblica lapnak kedden adott interjúban.

„A kérdés az, hogy Európa hogyan fogja 2023-ban ismét 80-90 százalékra feltölteni a készleteket”

– tette hozzá.

Az európai tározók idei feltöltését az tette lehetővé az IEA vezetője szerint, hogy Oroszország fenntartotta európai gázszállításait, valamint az, hogy Kína a szokásosnál kevesebb cseppfolyós gázt importált.

Jövőre viszont a kínai növekedés ismét lendületet vesz és ezzel együtt gázimportja is emelkedik majd.

Birol a lapinterjúban elmondta, hogy a közelgő télen nem számít nagyobb fennakadásokra vagy áramkimaradásokra az európai energiaellátásban, mivel a tárolók körülbelül 90 százalékban fel vannak töltve.

Véleménye szerint ezt az állapotot „jelentős ellátási zavar” nélkül február-márciusig fenn is lehet tartani. Amennyiben azonban komolyabb ellátási zavarok lépnének fel, azt csak az európai országok közötti energetikai szolidaritásra hagyatkozva lehetséges áthidalni – mondta Birol.

 

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó hírek

Az EP árplafon bevezetését szorgalmazza a vezetékes földgáz esetében
Az Európai Parlament javaslatot vár az Európai Bizottságtól a vezetéken keresztül, elsősorban Oroszországból importált földgáz megfelelő árplafonjára, valamint a közös uniós gázbeszerzési szabályok frissítését szorgalmazza az importgáz árának leszorítása céljából – közölte az uniós parlament szerdán.
Külföld

Ajánljuk még