logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A szlovén parlament megszavazta az energiaárak csökkentését célzó intézkedéscsomag módosítását

A szlovén parlament csütörtökön megszavazta az energiaárak csökkentését célzó intézkedéscsomag módosítását: a korábbi 40 millió euróról 86 millió euróra emelték a támogatások összegét, amelyből a vállalatok energiaköltségeik 50 százalékát fedezhetik a korábban meghatározott 30 százalék helyett – közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV).

Az intézkedéscsomag 80 millió euróval segíti a vállalkozásokat és 6 millió euróval feltőkésíti a Szlovén Vállalkozási Alapot, hogy kölcsönöket biztosítson a likviditási nehézségekkel küzdő szlovén cégeknek, amennyiben arra szükség lesz.

A támogatási programba bevonták a mezőgazdasági és halászati ágazatot, valamint azokat az intézményeket, egyesületeket, amelyek gazdasági tevékenységet folytatnak, ugyanakkor a teljes pénzügyi szektort kizárták a kedvezményezettek köréből.

Matjaz Han gazdasági miniszter elmondta: a vállalkozások november 1 és 15. között igényelhetik a támogatásokat egy speciális alkalmazás segítségével, amelyet a SPIRIT állami ügynökség biztosít.

„Szeretném világossá tenni, hogy ezek a források az idei évre szólnak. A jövő évre a kormány egyéb intézkedésekkel készül, többek között az EU-val együttműködve” – húzta alá a tárcavezető.

A változtatásokat minden képviselőcsoport támogatta, mert szerintük a jelenlegi helyzetben segíteni kell a vállalkozói szektort.

A parlament augusztus végén fogadta el az eredeti jogszabályt, amely gyorssegélyt biztosít a magas gáz- és áramár által sújtott vállalkozásoknak, egy másik törvénnyel együtt, amely 41 millió euró értékben a veszélyeztetett csoportoknak nyújt támogatást.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: EPA/MARTIN DIVISEK

Ajánljuk még