logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A román jegybank 75 bázisponttal emelte az alapkamatot

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa szerdai monetáris politikai ülésén 75 bázisponttal, 6,25 százalékra emelte az alapkamatot – közölte a bukaresti jegybank.

Az irányadó kamat mellett 75 bázisponttal 7,25 százalékra emelték a lombard hitel kamatát, és szintén 75 bázisponttal 5,25 százalékra a letéti rátát. Az új kamatértékek október 6-tól hatályosak.

Az alapkamattal kapcsolatos döntés összhangban van az elemzők várakozásával, akiknek a többsége 50-75 bázispontos emelést valószínűsített. A 6,25 százalékos alapkamatszint az elmúlt 12 év legmagasabb rátája.

A bukaresti jegybank júliusban 100 bázisponttal emelte az irányadó kamatot 4,75 százalékra, majd augusztus elején 75 bázisponttal 5,5 százalékra. Így küzd az infláció ellen, amely augusztusban 15,3 százalék volt. A jegybank becslése szerint az idén már jelentősen lassul a fogyasztói árak növekedési üteme. Az augusztus eleji becslés szerint 2022 végén 13,9 százalékos inflációra számítanak, míg a jövő év végére 7,5 százalékos inflációt prognosztizáltak. A jegybank az idén még egyszer, november elején tart monetáris politikai ülést, akkor fogadják el az újabb infláció-jelentést.

Kiemelt kép: Stockphoto

Ajánljuk még