Aktuális

Egyelőre marad a rácsok mögött Eva Kaili, a brüsszeli korrupció főszereplője

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Három évtized után fordulat jöhet Ázsia gazdaságában

| Szerző: hirado.hu
Több mint harminc év után először előzheti meg a fejlődő ázsiai országok növekedési üteme Kínáét – derült ki az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) legfrissebb jelentéséből.

Ázsia fejlődő gazdaságai a fellendülés jeleit mutatják, de Kína elhúzódó zéró-Covid politikájának köszönhetően az ADB ismét csökkentette a régióra vonatkozó növekedési előrejelzéseit.

Több mint három évtized után azonban így is az idei lehet az első alkalom, hogy a térség országainak bruttó hazai összterméke (GDP) gyorsabban fog növekedni, mint a keleti óriásé – közölte a manilai székhelyű hitelező szerdán közzétett legfrissebb kilátásokról szóló jelentésében.

Utoljára 1990-ben volt erre példa, amikor (Kína) gazdasági növekedése 3,9 százalékra lassult, miközben a régió többi részének GDP-je 6,9 százalékkal bővült” – írták.

Az ADB arra számít, hogy 2022-ben a kontinens fejlődő országai 5,3 százalékos növekedést érnek el, szemben Kína 3,3 százalékos várható eredményével – számolt be a CNBC üzleti csatorna.

Kapcsolódó tartalom

Mindkét adat további leminősítést jelent, melyre a térség legerősebb gazdaságának gyengélkedése ad okot. A hitelező júliusban például 5 százalékról 4 százalékra csökkentette a Kínára vonatkozó növekedési előrejelzését. Az ADB ezt az ország zéró-Covid politikájából adódó lezárásokkal, az ingatlanszektor egyre mélyebbre gyűrűző problémáival és a csökkenő külföldi kereslet miatt lassuló gazdasági aktivitással magyarázta.

Bár a régió az élénkülő turizmus révén a folyamatos fellendülés jeleit mutatja, a globális ellenszelek lassítják az általános növekedést – fogalmaztak.

A jelentés szerint az áremelkedés üteme az élelmiszer- és energiaköltségekből eredő inflációs nyomás következtében tovább gyorsul, így a 2022-es előrejelzés 4,2-ről 4,5 százalékra, a 2023-as pedig 3,5-ről 4 százalékra módosult.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még