logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Georgieva: Társadalmi feszültségeket okozhat a kemény tél Európában

Európában társadalmi feszültségek alakulhatnak ki, ha kemény lesz a tél, Oroszország ukrajnai hadművelete pedig már most borzalmas gazdasági következményeket okoz és recessziós félelmeket gerjeszt – közölte szerdán Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója.

A bolgár politikus szerint jelen helyzetben az Európai Központi Banknak óvatosan kell egyensúlyoznia az infláció elleni küzdelmében, párhuzamosan pedig „figyelemmel kell lennie a gazdaság működése fenntartásának szükségletére”.

Minden bizonnyal vannak recessziós félelmek egyes országokban, és ha nem is lesz tényleges recesszió, mégis a gazdaság zsugorodásához hasonló érzést kelthet ezen a télen” – hangsúlyozta Georgieva. „Némi társadalmi elégedetlenséghez vezethet, ha az anyatermészet úgy dönt, hogy nem segít, és kemény telünk lesz” – tette hozzá.

Georgieva felszólította a központi bankokat, hogy maradjanak kitartók a „makacs” infláció elleni küzdelemben, egyben elismerte, hogy sok közgazdász tévedett, amikor tavaly azt jósolták, hogy az idén enyhülni fog az inflációs nyomás.

Az IMF vezetője mindazonáltal kiemelte, hogy ha a költségvetési és a monetáris politikák jól működnek, akkor a jövő év kevésbé lesz fájdalmas. Amennyiben azonban nem megfelelően célzott költségvetési politikát folytatnak, úgy az „a monetáris politika ellenségévé válhat tovább gerjesztve az inflációt”.

Ajánljuk még