logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint kétezermilliárd forint értékben vásároltak orosz energiahordozót a kelet-ázsiai nagyhatalmak

| Szerző: hirado.hu
Japán, Dél-Korea és Tajvan együttesen 5,5 milliárd dollár – körülbelül 2275 milliárd forint – értékben importált fosszilis energiahordozókat Oroszországból az ukrajnai inváziót követő öt hónapban egy finnországi székhelyű kutatóközpont szerint. A központ kiemelte továbbá, hogy a kelet-ázsiai nagyhatalmak függnek az Oroszországból származó nyersanyagoktól, még akkor is, ha más országok megszakítják üzleti kapcsolataikat Oroszországgal – számolt be a Nikkei Asia hírlap.

Az Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (CREA) becslései alapján Japán 2,6 milliárd dollár – körülbelül 1075 milliárd forint – értékben vásárolt orosz szenet, olajat és gázt február 24. és július 31. között. A becslés további országok vásárlására is kitért, Tajvan 1,2 milliárd dollár – 496 milliárd forint – értékű, Dél-Korea pedig 1,7 milliárd dollár – 703 milliárd forint – értékű beszerzést bonyolított Oroszországból.

Míg Japán, Dél-Korea és Tajvan is támogatását fejezte ki Ukrajna mellett, konkrét határidőt azonban ezek az országok nem határoztak meg az orosz fosszilis energiahordozók vásárlásának fokozatos megszüntetésére.

Ezzel szemben számos európai ország fokozta a Moszkvával szembeni szankciókat, és az év végéig a szén- és kőolajimport nagy részének megszüntetését tűzte ki célul – mutatott rá a hírlap.

A három ázsiai országból történő vásárlás egymilliárd dollárral járult hozzá az orosz állami költségvetéshez a már említett öt hónapos időszakban – hívta fel a figyelmet jelentésében a kutatóközpont, továbbá hangsúlyozta, hogy a kelet-ázsiai gazdaságok Oroszországból érkező energiahordozók legnagyobb importőreivé válhatnak, ha a szankciók máshol is életbe lépnek.

Amikor az uniós országok tilalma az orosz szénre és olajra az év végén hatályba lép, a kelet-ázsiai országok lényegében az orosz fosszilis energiahordozók legfőbb vásárlói maradnak

– mondta Lauri Myllyvirta, a CREA vezető kutatója.

A CREA arra is rámutatott, hogy Dél-Korea jelentős mennyiségű orosz olajat exportál tovább Kínába. „A Dél-Koreából importált olaj egyre nagyobb mennyiségét szállítják Kínába – július 31-én összesen 1,9 milliárd dollár – körülbelül 786 milliárd forint – értékben” – fogalmaztak.

A kutatóközpont továbbá megjegyezte, Dél-Korea déli Joszu kikötője az orosz–ukrán háború kezdete óta globális viszonylatban az olaj importjának volumenét tekintve az ötödik helyet foglalja el.

A CREA Kína orosz energiahordozó importjáról is megosztott becsült adatokat, melyek szerint az ország mintegy huszonnyolcmilliárd dollár értékben importált orosz szenet, gázt és olajat az öt hónapos időszakban, és ezáltal a világ legnagyobb orosz energia vásárlójává vált.

Peking következetesen támogatta Oroszország álláspontját, miszerint a szomszédos Ukrajnában februártól végrehajtott inváziója „különleges katonai művelet”, amellyel a NATO terjeszkedésére kívánt válaszolni, és megszabadítani az országot a fasiszta elemektől – emlékeztetett a hírlap.

Oroszország állami költségvetésébe fosszilis energiahordozókból befolyt bevételek. Becslések: millió dollárban mérve, ország és energiatípus szerinti bontásban.

Forrás: Nikkei Asia

A CREA jelentésből az is kiderült, hogy Japán legnagyobb energiavállalata, a Jera, a dél-koreai állami tulajdonú Kogas állami gázszolgáltató és a tajvani állami tulajdonú Taipower az orosz fosszilis energiahordozók legnagyobb importőrei közé tartozik.

A Kogasnak 2045-ig szóló LNG-felvásárlási szerződése van az orosz Gazprom energiaipari óriáscéggel.

A jelentés kitért a japán Jera LNG, szén és olaj importjára is, ami mintegy 820 millió dollár értékben valósult meg, a Kogas cég 186 millió dollár  értékben hozott be LNG-t, míg a Taipower 307 millió dollár értékben vásárolt szenet.

A kormányokra és a vállalkozásokra világszerte egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy ne vásároljanak több orosz energiát.

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith

Ajánljuk még