logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rekordmennyiségű áramot lopnak a britek

| Szerző: hirado.hu
Korábban soha nem látott mértékű, 3600 bejelentést kapott a brit rendőrség tisztességtelen áramfelhasználásról a 2022 márciusát megelőző egy évben. 13 százalékkal nőtt meg az áramlopások száma, és az esetek töredékében született csak bírósági ítélet. Az Egyesült Királyságban az átlagos éves gáz- és villamosenergia-számla 1400 fontról (650 ezer forintról) 2000 fontra (930 ezer forintra) emelkedett az elmúlt egy év alatt. Idén októberben újabb tetemes emelkedés várható: az energiaszámlák ősszel elérhetik akár már a 3358 fontot (1,56 millió forintot).

 

Mindez azok után történt, hogy a múlt év őszén elindítottak egy tiltakozásra felszólító weboldalt, ahol arra buzdították az embereket, hogy ne fizessék ki villanyszámláikat – írja a Zero Hedge.

Az Egyesült Királyságban az átlagos éves gáz- és villamosenergia-számla 1400 fontról (650 ezer forint) 2000 fontra (900 ezer forint) emelkedett az elmúlt egy év alatt, miután a kormány megszüntette az árplafont, ami kordában tartotta a szolgáltatók árképzését.

Sőt, idén októberben újabb tetemes emelkedés várható. Korábban azt jósolták, hogy az átlagos energiaszámlák ősszel elérhetik a 2800 fontot (1,3 millió forint), a legfrissebb előrejelzések már 3358 fonttal számolnak (1,56 millió forint).

A múlt hónapban Rishi Sunak kormányfőjelölt azt ígérte, ha ő lesz a miniszterelnök, jövőre eltörli a háztartások üzemanyagszámláinak áfáját. Ez azonban mindössze havi 160 font megtakarítást jelentene a családoknak. Ellenfele, Liz Trust nem nevesített konkrét intézkedéseket.

Az áramlopás nemcsak illegális, hanem veszélyes is, hívták fel a szakemberek a lakosság figyelmét. Az áramlopás általában a betáplálás megzavarásával vagy a mérőóra megkerülésével történik, és ez rendkívül veszélyes. A lopások csaknem egyharmada január és március között történt, kétszer annyi, mint az előző évben. A brit törvények öt év börtönbüntetéssel is sújthatják a tolvajokat, de tavaly az esetek 57 százalékában nem sikerült megnevezni a gyanúsítottat, és csak az esetek hét százalékában emeltek vádat.

A brit kormány 37 milliárd fontot biztosít a háztartásoknak a megélhetési költségek fedezésére, és kiemelt célja, hogy visszaszorítsa a törvénytelen áramvételezést.

Ajánljuk még