logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy év alatt több mint 17 millió hektárnyi ukrán föld került amerikai kézbe

| Szerző: hirado.hu
Jól jött az amerikai óriáscégeknek az orosz–ukrán háború – számolt be a Magyar Nemzet. A lapnak nyilatkozó elemző szerint a gyengébb félen nyerészkedő tengerentúli vállalatok a megszerzett ukrajnai földterületeknek köszönhetően évtizedekre bebetonozhatják érdekeltségeiket az országban.

Míg az elmúlt évtizedekben az arany vagy épp a kőolaj miatt keltek csatára egymással a nagyhatalmak, a jövőben az olyan alapvető szükségletek állnak majd a konfliktusok középpontjában, mint a víz vagy a termőföld” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője.

A szakember szerint a globális felmelegedés, az éghajlatváltozás miatt egyre fontosabb kincs lesz a jó minőségű termőterület.

Nem véletlen tehát, hogy az elmúlt egy évben a híresen jó minőségű ukrán földekre olyan óriáscégek vetettek szemet, mint az amerikai Cargill, a DuPont vagy a génmódosításban élen járó Monsanto.

A lap szerint az ukrán földvásárlási moratórium 2021. júliusi feloldása óta több millió hektárnyi ukrán területet vásárolt meg az Egyesült Államok három óriáscége, köztük azzal a vállalattal, amelyben néhány éve jelentős részesedést vásárolt a spekuláns Soros György is. Egyes hírek szerint

egy év alatt több mint 17 millió hektárnyi ukrán föld került amerikai kézbe.

Jól jött az ukrán–orosz háború az ukrajnai földterületekre vágyakozó amerikai óriásvállalatoknak. A háború árnyékában könnyen tekinthető ez a gyengébb félen történő nyerészkedésnek” – hívta fel a figyelmet az elemző.

Az úgynevezett csernozjom vagy feketeföld a világ legértékesebbike, ára lassan az arannyal vetekszik. A történelem során sokan szerették volna rátenni a kezüket, s most úgy tűnik, hogy az amerikaiak lesznek a befutók. A már említett tranzakcióknak köszönhetően a tengerentúli óriásvállalatok hosszú időre bebetonozhatják ukrán érdekeltségeiket a termelésben, a feldolgozásban és az exportban is, amivel óriási profitra tehetnek szert – emelte ki a Magyar Nemzet.

A kulcsszó pedig az export, hiszen bár Ukrajna hatalmas ország, az ott megtermelt élelmiszer jelentős része a külpiacokra kerül, köztük Európába és Afrikába” – hangsúlyozta az elemző.

A folyamat pedig már el is kezdődött.

Örvendetes hír, hogy a napokban elhagyta Odessza kikötőjét a háború kitörése óta az első, ukrán gabonát szállító teherhajó. A világ élelmezése szempontjából jelentős előrelépésről van szó, hiszen az export leállásával komoly veszélybe került egyes térségek élelmiszer-ellátása. Ám ne legyenek illúzióink, a következő időszakban Ukrajnából kimentett gabona egy részének értéke hamarosan az amerikai zsebekbe vándorol majd – írta a lap.

A címlapfotó illusztráció (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Ajánljuk még