logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A válság nyertesei: a BP az elmúlt évek legnagyobb nyereségét könyvelte el

| Szerző: hirado.hu
A British Petroleum (BP) londoni székhelyű gáz- és olajvállalata az elmúlt 14 év legmagasabb bevételéről, 8,45 milliárd dolláros (3320 milliárd forintos) negyedéves nyereségről számolt be, miközben a fogyasztói árak rekordmagasba szöktek. Nagy-Britanniában a benzin literenkénti ára jelenleg 881 forint, a dízelé pedig 924 forint.

A vállalat nettó nyeresége 2008 óta volt a legerősebb, és messze meghaladta az elemzők 6,8 milliárd dolláros ( 2672 milliárd forintos) várakozásait – számolt be a Skynews.

Bernard Looney a londoni olajóriás vezérigazgatója elmondta, a vállalat eredményei azt mutatják, hogy miközben a vállalat emberei igyekeznek megoldani az energiaháromszöget – azaz biztonságos, megfizethető és alacsonyabb szén-dioxid kibocsátású energia szolgáltatás – a vállalat továbbra is kiemelkedően teljesít.

„Mindezt úgy tesszük, hogy a világnak szükséges kőolajat és földgázt biztosítunk – miközben befektetünk az energetikai átmenet felgyorsítása érdekében”

– mondta.

Miközben a vállalat rekordbevételre tett szert, a brit háztartások megélhetési költségeik emelkedésével és az egyre súlyosbodó gazdasági válsággal néznek szembe, amelynek egyik fő tényezője a rekordmagas energiaárak. A benzin literenkénti ára jelenleg 881 forint, a dízelé pedig 924 forint az Egyesült Királyságban.

Egyébként a cég riválisa a Shell, valamint a két legnagyobb amerikai olajvállalat – az Exxon Mobil és a Chevron – szintén rekordnyereségről számolt be a napokban.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még