logo

Műsorújság

Rendkívüli

Lemondott Liz Truss brit miniszterelnök

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az Európai Unió ismét rosszul mérte fel az orosz olaj- és gázimportról való leválás lehetőségeit

| Szerző: hirado.hu
Az Európai Unió valószínűleg nem tudja 2022 végéig máshonnan pótolni az orosz gázimport kétharmadát, de az olajra tervezett ársapkával kapcsolatban is szkeptikusak az ágazati szereplők és a biztosítók.

Szakértők úgy látják, hogy képtelenség lesz elérnie az Európai Uniónak a 2002 év végére kitűzött célját, amely szerint máshonnan fogják pótolni az orosz gázimport kétharmadát. A tagállamok 2021-ben 155 milliárd köbméter gázt vásároltak Oroszországtól, a források diverzifikációjával és az alternatív energiahordozókkal azonban évente csupán 102 milliárd köbméternyit tudnak pótolni az Európai Bizottság REPowerEU programjának adatai szerint – közölte a Világgazdaság.

Christopher Granville, a londoni székhelyű TS Lombard makrogazdasági előrejelzésekkel foglalkozó tanácsadó cég kutatója

„féktelenül optimistának” tartja az Európai Bizottság célkitűzéseit.

A szakértő az amerikai CNBC-nek hangsúlyozta, hogy az orosz gáz leváltása jelentős költségvonzattal járna, ugyanis

„az EU átlagosan többet fog fizetni a nem orosz olajért és gázért, mint mások. Az ázsiai országok több orosz olajat fognak vásárolni kedvezményes áron”.

Az Egyesült Államokból importált cseppfolyósított földgázt pedig csak drágábban tudják beszerezni az európaiak, mint az amerikai fogyasztók, hiszen hozzájárulnak a szállítás, valamint a cseppfolyósítás és újragázosítás költségei. Ez pedig súlyosan érinti az európai gazdaságot, amelynek már így is egyre nagyobb nehézséget jelentenek a folytatódó háború miatt „örökösnek” tűnő szankciók.

Az orosz gázszállítás egyelőre még folyamatos, azonban az Északi Áramlat 1-et július 11. és 21. között karbantartási munkálatok miatt leállítják, amely kapcsán kérdésessé válik, hogy utána újraindítják-e ismét.

Kiucsi Takahide, a Nomura Research Institute, Japán legnagyobb gazdaságkutatójának közgazdásza szerint azonban a G7 orosz olajimportra tervezett ársapkája miatt akár véglegesen is leállíthatják az Északi Áramlat 1 földgázvezetéket. Emellett nem biztos, hogy olyan alacsonyan lehet megállapítani az árat, hogy azzal jelentősen csökkentsék az orosz olajbevételeket, de elég magasan ahhoz, hogy Moszkvának érdeke legyen a kivitel.

A helyzettel kapcsolatban ugyancsak szkeptikusak az olajpiaci szereplők. Darren Woods, az ExxonMobil vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy

az olajárak rögzítése „bonyolult” kihívás lenne. Nem nyilvánvaló, hogyan működne ez a mechanizmus. Az olaj- és gáziparban a piacok nagyon hatékonyan és eredményesen működnek.

Oroszországot azonban egyelőre nem befolyásolják ezek a hírek, a Kommerszant szerdai jelentése szerint az olajkitermelés júniusban napi 10,7 millió hordóra nőtt a májusi 10,2 millió hordóról.

Ajánljuk még