logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Gazprom miatt veszélybe kerülhet a német vegyipari óriás működése

| Szerző: hirado.hu
Leállhat a termelés a világ legnagyobb vegyipari komplexumában pár nappal azután, hogy Oroszország csökkentette a Németországba szállított földgáz mennyiségét – írta a Wall Street Journal. Ezt követően a német kormány kihirdette a hármas fokozaton belül a földgázellátási válsághelyzet, második szintű, riasztási fokozatát.

A német BASF konszern ludwigshafe-i gyára az orosz gázszállítások visszaesés miatt kerülhet bajba.

A mintegy 40 ezer embernek munkát adó, vegyipari komplexum mintegy tíz négyzetkilométeren terül el és több mint 200 gyáregységből áll. A felhasznált gáz 60 százalékát áramtermelésre, a többit alapanyaggyártásra használják – írta az amerikai üzleti napilap.

Nemzetgazdasági fontosságát jelzi, hogy a BASF jelenleg a teljes német gázfelhasználás 4 százalékát adja.

Szektortársaihoz hasonlóan, a BASF is az olcsó orosz földgázra építette üzleti modelljét, ami most veszélybe kerülhet az orosz szállítások visszaesésével.

A Gazprom orosz állami energetikai óriásvállalat június közepén technikai fennakadásokra hivatkozva nagyjából 50 százalékkal csökkentette a Németországba szállított földgázmennyiséget a két országot közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken.

Kapcsolódó tartalom

A földgázexport visszafogását Németország elleni gazdasági támadásnak minősítették Berlinben. Ezután kihirdették a földgázellátási válsághelyzet második, úgynevezett riasztási fokozatát. Ez azt jelenti, hogy romlik az ellátásbiztonság, de még nincs szükség közvetlen állami beavatkozásra, mert a piaci szereplők önállóan stabilizálják a helyzetet. A legmagasabb, vészhelyzeti szint viszont már azzal jár, hogy a piac helyett az ágazatot felügyelő hatóság dönti el, hogy mely fogyasztói csoportok ellátását kell biztosítani.

A német gázimport mintegy 35 százaléka érkezik Oroszországból, míg a háború előtt ez még 55 százalékot tett ki.

A BASF-nál úgy számolnak, hogy ha továbbra is a maximális gázmennyiség felét kapják, akkor folytathatják a működésüket, ellenkező esetben azonban átmeneti szünetre kényszerülhetnek.

„A termelés leállítása hatalmas feladat lesz” – idézi a gazdasági lap a cég egyik vezető közgazdászát. Peter Westerheid szerint nehéz elképzelni egy ilyen forgatókönyvet, hiszen erre korábban még nem volt példa.

Ajánljuk még