logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az EU több dél-afrikai szenet vesz, mint valaha, hogy pótolja az orosz energiahordozókat

| Szerző: hirado.hu
Míg tavaly a dél-afrikai szénkitermelés 4 százalékát importálta Európa, addig idén ez már 15 százalék. Mindez arra vezethető vissza, hogy az Európai Unió ugyan rá van szorulva az orosz energiahordozókra, de megfosztotta magát ezektől a szankciók következtében.

 

Az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta az EU szankciókkal kívánja súlytani Oroszországot. Bár az állam- és kormányfők a márciusi versailles-i csúcson megállapodtak abban, hogy nem vezetnek be orosz energiahordozókat érintő uniós szankciókat, az energiafüggőség csökkentése érdekében hozott intézkedéseknél pedig figyelembe veszik az országok eltérő energiaszerkezetét, megállapodásukat felrúgták. A magyar kormány a vitában következetesen azt képviselte, hogy az Európai Unió egysége fontos, de csak olyan döntéseket, szankciókat támogat, amelyek nem fájnak jobban Magyarországnak és Európának, mint annak, akit szankcionálni akarnak.

Tavaly az Európai Unió importjának 45 százalékát és fogyasztásának mintegy 40 százalékát az orosz gáz adta, és mindez a világ teljes cseppfolyósítottföldgáz-kereskedelmének körülbelül egyharmadát teszi ki – közölte a Zero Hedge.

A hónap elején az orosz Gazprom állami energetikai vállalat csökkentette az Északi Áramlat 1 vezeték kapacitását, amely a Balti-tengeren keresztül szállítja a földgázt Oroszországból Németországba. „A mi termékünk, a mi szabályaink. Nem játszunk olyan szabályok szerint, amelyeket nem mi alkottunk” – jelentette ki a kapacitáscsökkentéssel egy időben Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon.

Európa megkezdte a „keserű és vonakodó” visszatérést a szénhez

Mivel az Európai Unió attól tart, hogy Oroszország a kemény téli hónapokban leállítja a földgázellátást, Európa megkezdte a „keserű és vonakodó” visszatérést a szénhez. Ausztriában például újranyitották a Graz melletti, 2020-ban bezárt mellachi szénbányát, illetve a stájerországi szénerőművet. Hollandiában úgy döntöttek, hogy elvetik az országban található, négy széntüzelésű erőmű korlátozására vonatkozó korábbi terveket. Németországban pedig az volt a terv, hogy 2030-ra nullára csökkentik a szénből származó energia használatát. Ezt a tervet azóta megszüntették, így a politikusok most kínosan magyarázkodnak, hogy a szén visszatérése csupán átmeneti, és nem veszélyezteti a korábbi célkitűzést.

Ezzel kapcsolatban is változtatott álláspontján az Európai Unió, hiszen korábban az volt a terv, hogy a széntermelést az országokban leállítják, és a kontinenst zöldenergiára állítják át. Az EU azonban már a fordulatot megelőzően is növelte a más országokból származó szénimportot, hogy felkészüljön a kilépésre az orosz energiapiacból.

Rekordmennyiségű szén érkezik Dél-Afrikából

Az uniós országok rekordmennyiségben importáltak szenet Dél-Afrikából. A Dél-afrikai Köztársaság és egyben Afrika legnagyobb szénkitermelő bányája a Richards-öbölben található, amelynek az éves kitermelése nagyjából 24 millió tonna. Az éves kitermelés 15 százalékát exportálták az Európai Unióba idén, míg tavaly mindössze a 4 százalékát.

Szakértők szerint az Európába irányuló orosz energiaimport teljes kiváltásához 275 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázra (LNG) importjára lenne szükség, ami a globális LNG-kereskedelem több mint 53 százalékát tenné ki.

Ajánljuk még