logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A jelentősen megemelkedett rezsi miatt panaszkodnak az osztrák nyugdíjasok

| Szerző: hirado.hu
A háborús infláció következtében megnövekedett összegű közüzemi számlák miatt zúgolódnak az osztrák nyugdíjasok. Ausztriában a közüzemi díjakat az éppen aktuális világpiaci árakhoz igazítják, ezek pedig a közelmúltban brutálisan kilőttek.

 

Az utóbbi hónapokban a jelentősen megemelkedett rezsiszámlák miatt zúgolódnak az osztrák nyugdíjasok – számolt be a bécsi Kronen Zeitung. A lap által megszólaltatott férfi elmondta:

„A nyugdíjam kétnegyedét a lakásom bérleti díjára kell fordítanom, egynegyedét pedig a megnövekedett rezsiszámlákra”.

A 63 éves nyugdíjas elégedetlenségének adott hangot a szövetségi kormánytól, illetve a Bécs városától kapott támogatások összege miatt, véleménye szerint – nyugdíjas éveire – adósságcsapdába kerül a megemelkedett közüzemi díjak miatt. A megváltozott helyzetben csak a villanyáramért és a gázért 271 euró (107 ezer forint) helyett 474-et kell (188 ezer forint) fizetnie havonta.

A Wien Energie energiaszolgáltató a növekedést az úgynevezett mozgó tarifa hatásának tudja be, amelynek lényege, hogy a közüzemi díjakat az éppen aktuális világpiaci árakhoz igazítják, ezek pedig a közelmúltban brutálisan kilőttek.

Az energiaszolgáltató vállalat éppen ezért energiatakarékossági ötleteket adott a lap olvasóinak: légkondicionálás helyett besötétítést és a meleg víz használatának mérséklését, illetve az otthonok fűtésének csökkentését javasolják.

Ajánljuk még