logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ausztria szénbánya újranyitásával próbálja meg pótolni az orosz gázt

| Szerző: hirado.hu
Vasárnap este az osztrák kormány válságtanácskozást tartott, mert négy napja a Gazprom a szokásos gázmennyiség mindössze felét szállítja Ausztriának, így alternatív megoldást keresését célozták meg: szénbánya újranyitásával próbálják meg pótolni az orosz gázt. A koalíciós kormány zöldpártjának alelnöke, elszánt klímavédő, nem túl lelkesen jelentette be az állami televízióban a szén visszatérését.

 

Lassan négy napja a szokásos gázmennyiség mindössze felét szállítja Ausztriának a Gazprom, emiatt válságtanácskozást tartottak Bécsben. Oroszország technikai okokra hivatkozott, miszerint egy Siemens turbina meghibásodott, és ezért szállít kevesebb gázt. Ausztria szerint nem technikai problémáról, hanem politikai döntésről van szó – írta a Népszava.

Ausztria gázellátásának 80 százalékát eddig Oroszország biztosította,

azonban most hosszú távú intézkedéseket kell hoznia a gázfüggőség csökkentésére. Ennek megvalósítása nehezen oldható meg, így arra a döntésre jutott az osztrák kormány, hogy a Graz melletti Mellachnál lévő óriási bányát újranyitják. Leonora Gewessler energiaügyi miniszter, aki egyszersmind a koalíciós kormány zöldpártjának alelnöke, elszánt klímavédő, nem túl lelkesen jelentette be az állami televízióban a szén „visszatérését”.

A bányát egyébként környezetvédelmi megfontolásokból 2020-ban zárták be, az újbóli megnyitásért az országos ellátásért felelős energiaművek, a Verbund felel.

Leonora Gewessler szerint a szállított gáz csökkenése ellenére folyik a gáztárolók feltöltése. A tartalék jelenleg 41,98 százalékos, a feltöltést az OMV energiacégnek sikerült az átmeneti árcsökkenés idején elvégeznie. Mindazonáltal a téli szezon biztonságos ellátásához 80 százalékos töltöttségre lesz szükség.

A címlapfotó illusztráció. 

 

Ajánljuk még