logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bajban a bitcoinhívők, mélyrepülésben a kriptopiac

| Szerző: hirado.hu
A bitcoin értéke a fél évvel ezelőtti 69 ezer dolláros – 26 millió forintos – csúcsához képest elvesztette értékének kétharmadát, jelenleg a 20 ezer dollárt – 7,5 millió forintot – súrolja az árfolyama. A legnépszerűbb digitális valuta magával rántotta a piac többi szereplőjét is.

A kriptovaluták világát egy kaszinóhoz lehet hasonlítani, embereket tesz piszkosul gazdaggá, azonban sokak egy élet munkáját is elveszítették már az agresszív és sokszor kiszámíthatatlan tőzsdén.

Jó példa lehet erre az is, hogy a kriptovaluták királyának is nevezett bitcoin (BTC) fél év alatt elvesztette értékének kétharmadát.

A digitális fizetőeszköz értékzuhanása a tavalyi év végén kezdődött, ugyan kezdetben úgy tűnt, hogy az orosz–ukrán konfliktus megtörte a trendet, azonban áprilistól kezdve szabadon esik a virtuális valuták értéke.

A bitcoin a legelső és legismertebb digitális valuta, ezért általánosan megfigyelhető, hogy az értékvesztése rosszul érinti az egész kriptotőzsdét. Kicsivel több mint fél éve érte el mindenkori csúcsát a BTC, amikor 69 ezer dolláron – 26 millió forintos áron – jegyezték a királyt, jelenleg azonban csak a 20 ezer dollárt – körülbelül 7,5 millió forintot –  súrolja az értéke.

A zuhanásnak azonban még nincs vége, és azt senki sem tudja megmondani, hogy hol áll meg. Egyébként az a tény sem elhanyagolható, hogy a kriptopiac nemrégiben egy nagy bizalomvesztésen esett át, amikor a közismert Terra Luna nevű kriptovaluta 116 dolláros – 43 ezer forintos – árfolyama pár nap alatt vált nullával egyenlővé. Sokak a 2008-as válságban óriásit bukó Lehman Brothers összeomlásához hasonlították a kriptovilágban történt esetet.

Ajánljuk még