logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Amikor egy világgazdasági válság szélén táncol a világ, abszurd további terheket tenni a családok vállára

| Szerző: hirado.hu
Háború idején, amikor vágtatnak az árak, amikor egy világgazdasági válság szélén táncol a világ – Európa pedig masírozik befele – előállni olyan javaslatokkal, amelyek nyilvánvalóan további terhet jelentenek a családoknak, az egy őrült gondolat – reagált Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában Frans Timmermans uniós biztos által erőltetett karbonadóra, amelyet az Európai Parlament sem szavazott meg a héten.

A Frans Timmermans által felvetett karbonadóval kapcsolatban a kormányfő elmondta, két fontos dolgot kell látni, egyrészt magát a javaslatot, másrészt annak időzítését. Kiemelte, háborús helyzet van, vágtató inflációval, a világgazdaság egy válság szélén táncol, Európa pedig – ahogy a kormányfő fogalmazott – már masírozik a válságba.

Leszögezte, ilyen körülmények között további terheket nem lehet a családok vállára tenni, abszurd, hogy ha valakinek háza van, az fizessen plusz adót. Hozzátette,

a józan észtől való elrugaszkodást mutatja annak meg nem értése is, hogy a kispénzű emberek nem férnek hozzá a drága elektromos autóhoz, ezért büntessük őket adóval, mert belsőégésű motorral hajtott autókat használnak.

Orbán Viktor kiemelte: végtelenül érzéketlen ez a hozzáállás, ráadásul a valóságtól való teljes elrugaszkodást mutatja. Úgy látja, jobb lenne, ha ilyen emberek nem politizálnának. Az Európai Parlament elutasító döntése meglepte, bár az európai baloldal továbbra is támogatja az intézkedést.

A miniszterelnök megismételte a kérdéssel kapcsolatos álláspontját, miszerint a klímavédelem finanszírozását a nagy szennyezőkkel, nem pedig a családokkal, az átlagemberekkel kell megfizettetni. Hozzátette: az is látható, hogy a zöld átállás megvalósítása sokkal lassabban lehetséges, mint azt a brüsszeli bürokraták gondolják.

Ajánljuk még