logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Indiai közvetítéssel kerülheti meg az olajembargót az USA és Európa

| Szerző: hirado.hu
Az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása, és az ezt követő oroszellenes gazdasági szankciók óta India a nemzetközi olajkereskedelem kulcsfontosságú szereplőjévé lépett elő. Az ország orosz olajimportja soha nem látott mértékben növekedett, amiben döntő része van a szankciók alatt kialakult közvetítői szerepének: az Indiából exportált olaj-és olajtermékek ugyanis kiesnek az embargó hatálya alól. A nyitva maradt jogi kiskaput jól példázza a legnagyobb indiai energiavállalat, a Reliance Industries májusban történt, amerikai piacon történt olajszállítmány-értékesítése.

India orosz olajexportja a háború kezdete óta rekordméretű,  napi 800 ezer hordóra emelkedett, szemben a békeidőben jegyzett napi 30 ezer hordóval. A világgazdaság beszámolója szerint  Oroszország olajexportja áprilisban napi szinten 620 ezer hordóval emelkedett, aminek legnagyobb felvevő részét az ázsiai ország teszi ki.

Az országba érkező olajszállítmányok döntő része azonban nem marad Indiában, hanem reexport révén továbbításra kerül, elsősorban Európába és az Egyesült Államokba.

A feldolgozott olajtermékek esetében ugyanis nincs konkrét jogszabály, ami a behozatalt megtiltaná, így India kvázi közvetítőszerepet betöltve, finomított olajtermékként továbbíthatja az oroszországi olajat az embargót bevezető országokba. Mindezt alátámasztja, hogy az ukrajnai háború kezdete óta az indiai olajtermékek napi eladásai Európában 33, az Egyesült Államokban 43 százalékkal emelkedtek negyedév per negyedév alapon.

A nyitva maradt jogi kiskaput jól példázza a legnagyobb indiai energiavállalat, a Reliance Industries májusban történt, amerikai piacon történt olajszállítmány-értékesítése.

A Reliance Industries bérelt egy olajszállító tartályhajót egy benzinkomponens rakomány szállítására, amely április 21-én indult Sikka kikötőjéből pontosan meghatározott célkikötő nélkül. Három nappal később frissítette útitervét egy amerikai kikötővel, majd május 22-én New Yorkban kirakodott.

„Valószínűleg az történt, hogy a Reliance átvett egy leárazott orosz nyersolajrakományt, finomította, majd eladta a terméket a rövid távú piacon, ahol amerikai vevőt talált” mondta Lauri Myllyvirta, a Center for Energy and Research vezető elemzője.

Címlapkép: Légi felvétel a Sunny Liger teherszállító hajóról az Északi-tengeren, a hollandiai Ijmuiden partjainál 2022. április 30-án.  MTI/EPA/ANP/Paul Martens

Ajánljuk még