logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Negyvenévi csúcson a brit infláció

Négy évtizede nem mért ütemre gyorsult áprilisban az éves brit infláció.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztói árindex (CPI) a múlt hónapban 9 százalékkal emelkedett a márciusi 7 százalékos növekedés után.

Az infláció hónapok óta folyamatosan gyorsul Nagy-Britanniában: februárban 6,2, januárban 5,5, decemberben 5,4, novemberben 5,1, októberben 4,2, szeptemberben 3,1 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a fogyasztói árak.

Szerdai beszámolójában az ONS kiemeli: az áprilisi tizenkét havi inflációs ütem a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött, a modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján azonban legutóbb “valamikor 1982 tájékán” volt a múlt havinál gyorsabb az éves brit infláció.

A brit kormány által a Bank of England számára előírt éves inflációs cél 2 százalék.

Ha ettől az ütemtől egy adott tizenkét havi időszakban az infláció egy százalékpontnál nagyobb mértékben bármelyik irányban eltér, a brit jegybank kormányzója nyílt levélben köteles az okokról magyarázatot adni a pénzügyminiszternek.

Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója tavaly augusztus óta minden hónapban kénytelen volt megírni ezt a levelet Rishi Sunak pénzügyminiszternek, a brit fogyasztói árindex éves emelkedési üteme ugyanis azóta folyamatosan több mint 1 százalékponttal meghaladja az inflációs célt.

Az ONS szerdai adatai szerint az áprilisi infláción belül – a háztartási energia mellett – a rendkívül magas üzemanyagár volt az egyik fő tényező. A motorbenzin kiskereskedelmi átlagára literenként átlagosan 1,618 font (746 forint) volt a múlt hónapban az egy évvel korábbi 1,255 font után.

A dízelüzemanyag literje átlagosan 1,761 fontba (847 forintba) került áprilisban.

A motorbenzin és a dízelüzemanyag átlagos literenkénti kiskereskedelmi ára egyaránt rekordot döntött a múlt hónapban.

A statisztikai hivatal kiemeli, hogy az üzemanyagok tizenkét hónap alatt 31,4 százalékkal drágultak. Ez az eddig mért legmagasabb éves üzemanyag-áremelkedés Nagy-Britanniában.

A nagy-britanniai infláció a hivatalos várakozások szerint is jelentősen tovább gyorsul az idén.

A Bank of England monetáris tanácsa minap kiadott új pénzügypolitikai jelentésében közölte: felülvizsgált előrejelzése azt valószínűsíti, hogy az éves összevetésű infláció átlagos üteme az idei második negyedévben valamivel meghaladhatja a 9 százalékot, és 2022 negyedik negyedévében kevéssel 10 százalék felett tetőzik.

Andrew Bailey a londoni alsóház költségvetési bizottságának e héten tartott meghallgatásán kijelentette, hogy a brit gazdaságot és a világgazdaság egészét az utóbbi időben inflációs sokkhatások példátlan sorozata érte ellátási oldalról, mindenekelőtt az ukrajnai háború okozta ársokkok formájában.

A Bank of England kormányzója elismerte, hogy a nagy-britanniai infláció messze a cél felett jár, de kijelentette: a célszintet meghaladó inflációs hányad 80 százalékát az energiahordozók és a külkereskedelemben forgalmazott egyéb áruk drágulása okozta, és ezek nem hazai, hanem globális tényezők, amelyekre a monetáris politikának nincs befolyása.

Londoni pénzügyi elemzők ennek ellenére azzal számolnak, hogy folytatódik a Bank of England kamatemelési ciklusa.

Paul Dales, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics brit gazdasági kérdésekkel foglalkozó főközgazdásza az áprilisi inflációs adatok szerdai ismertetése utáni helyzetértékelésében közölte: a ház várakozása szerint a brit jegybank alapkamata jövőre legalább 3,00 százalékig emelkedik.

A ház eddig 2,00 százalékos kamatszinten várta a mostani kamatemelési ciklus végét.

A Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – december 16-án kezdte jelenlegi szigorítási ciklusát az addigi 0,10 százalékos mélységi alapkamat-rekordról, és az eddig végrehajtott négy kamatemeléssel 1,00 százalékra emelte irányadó kamatát.

A címlapfotón a londoni Oxford Street (Fotó: MTI/AP/PA/Dominic Lipinski)

Ajánljuk még