logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csődcunamira és súlyos recesszióra számítanak az energiaembargók bevezetésével a német bankok

| Szerző: hirado.hu
Veszélyben az energiaellátás, magas az infláció, összeomlanak az ellátási láncok, ráadásul súlyos gazdasági visszaesés következhet be, ha életbe lépteti az EU az orosz földgázra, nyersolajra és szénre az embargót – nyilatkozta Németország egyik vezető bankjának vezetője.
Frankfurt am Main látképe, Németországban, 2022. március 10-én. EPA/RONALD WITTEK

Csődcunami sújthatja Németországot, Európa termelési központját, mivel az ukrajnai háború és az orosz energiahordozók lehetséges szankciója a nyugati országok részéről, valamint a vállalkozásokat is ellehetetlenítő energiaár-emelkedések miatt egyre nagyobb a stagfláció, azaz a magas és tartós inflációnak a munkanélküliség emelkedésével és gazdasági recesszióval együtt járó kockázata – jelentette ki a napokban Manfred Knof, a német Commerzbank vezérigazgatója.

„Németország energiaellátása veszélyben van, az ellátási láncok összeomlanak, magas az infláció”

idézi a Handelsblatt című német lap a nyugati-európai ország külkereskedelmének mintegy egyharmadát bonyolító pénzintézet vezetőjét.

Knof szerint hazájában súlyos gazdasági visszaesés következhet be, ha az orosz fosszilis tüzelőanyagokra, a földgázra, nyersolajra és szénre életbe léptetik az embargót.

A Bundesbank április végén arra figyelmeztetett, hogy egy súlyos válságforgatókönyv esetén a német reál GDP 2021-hez képest közel két százalékkal esne vissza, miközben az inflációs ráta tartósan és jelentősen magasabb lenne a Brüsszel által szorgalmazott energiaembargók tényleges bevezetése után. A nyugat-európai államok egyelőre nem találtak megnyugtató alternatív megoldást az orosz energia kiváltására, miközben a tilalom az orosz szénre a tervek szerint már augusztusban hatályba léphet.

Knof kifejtette, hogy a magas nyersanyagárak és az ellátási láncok gyengélkedése Németország külkereskedelmének közel egyharmadát érinti, a fosszilis tüzelőanyag-függőség egyik formájának felváltása egy másikkal pedig máris gazdasági zavarokat okozott, ami megbéníthatja a német vállalkozásokat.

„Ne áltassuk magunkat: a növekvő fizetésképtelenséggel valószínűleg a bankok kockázati céltartalékai is megemelkednek Németországban” – mondta a vezérigazgató, hozzáfűzve, hogy a német gazdaságba vetett bizalom gyorsan csökkent, mivel az ipari termelés a vártnál nagyobb mértékben esett márciusban, az euróövezetben pedig az infláció májusban rekordmagas, 7,5 százalékos szintet ért el. A német gazdaság jelenlegi mutatóival kapcsolatban Stefan Hartung, a Bosch német mérnöki és technológiai óriásvállalat vezérigazgatója sem köntörfalazott a CNBC-nek pénteken adott nyilatkozatában.

Nagy recesszió van készülőben

– fogalmazott.

A ZeroHedge amerikai konzervatív portál szerint az orosz energiaimport embargója sokkolná  és rövid időn belül szétzilálná a német gazdaságot. „Csak idő kérdése, hogy a gazdasági összeomlástól tartva Németország fellázadjon Brüsszel döntése ellen” – írják.

Ajánljuk még