logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A cseh jegybank is nagyot emelt a kamaton

A cseh jegybanki tanács az eddigi 5 százalékról 5,75 százalékra emelte az alapkamatot – közölte csütörtökön Markéta Fischerová, a jegybank szóvivője. Az alapkamat 1999 óta most a legmagasabb.

A döntést a jegybanktanács ismételten a folyamatosan emelkedő csehországi inflációval és az ukrajnai háború hatásaival indokolta. Márciusban 12,7 százalékra nőtt az éves infláció Csehországban a februári 11,1 százalékról. Az inflációs index 1998 májusa óta – amikor 13 százalék volt – most a legmagasabb.

A cseh jegybank hatszor egymásután emelte – több mint 0,25 százalékponttal – az alapkamatot. Legutóbb, március végén 0,5 százalékponttal.

Kapcsolódó tartalom

A pénzügyi elemzőket részben meglepte az emelés mértéke. Az elemzők többsége ezúttal 0,5 százalékpontos emelést várt. Általános elemzői vélemény, hogy az alapkamat újabb emelése tovább drágítja a céges és a lakossági banki kölcsönöket, valamint a beruházásokat.

A cseh jegybank ugyancsak 0,75 százalékponttal 6,75 százalékra emelte a lombard kamatot, és ugyanilyen mértékben 4,75 százalékra emelte a diszkont kamatot.

A cseh jegybank alapkamatemeléseit korábban többen bírálták, Andrej Babis volt kormányfő és Milos Zeman államelnök is egyaránt úgy vélekedett, hogy a jegybank jelenlegi kamatpolitikája megkárosítja a cseh gazdaságot. Jirí Rusnok, a jegybank kormányzója szerint a bírálatok alaptalanok.

Ajánljuk még