logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Meglepő helyen gyártanak sok sílécet és hódeszkát

| Szerző: hirado.hu
Nem meglepő módon Ausztria számít a legnagyobb sífelszerelés-gyártónak és -exportőrnek az Európai Unióban, de egyre több síléc és hódeszka készül Bulgáriában és Ukrajnában is. A kelet-európai országokban készülő téli sportszerek immár az uniós és a tengerentúli piac jelentős részét lefedik – derül ki az Eurostat nemrég megjelent 2020-as kimutatásából.
Az EU-tagországok sífelszerelés-kereskedelme, 2020 (Forrás: Eurostat.eu)

Az uniós tagállamok 3,7 millió pár sílécet és hódeszkát exportáltak más uniós országokba 2020-ban. Ugyanebben az évben 1,9 millió pár sílécet és snowboardot értékesítettek az EU-n kívüli országokba – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat nemrég közzétett adataiból.

Az EU tagállamaiban 3,5 millió pár sílécet és snowboardot készítettek 2020-ban, ezek csaknem felét – 1,6 millió darabot – Ausztriában.

Nem meglepő módon ezzel Ausztria számít az EU legnagyobb sífelszerelés-gyártójának, az alpesi országban működő sportszergyártók 2,1 millió pár sílécet, illetve hódeszkát adtak el 2020-ban.

Bulgária és Ukrajna havon egyre erősebb

Némiképp meglepő viszont, hogy Ausztria után Bulgáriában készül a legtöbb téli sporteszköz (564 700 darab sí és hódeszka) az EU-ban, megelőzve a tekintélyes hegyekkel és síkultúrával rendelkező Franciaországot (551 200 darab). A legnagyobb sífelszerelés-importőrök listájának élén szintén Ausztria áll, Franciaországot és Németországot megelőzve.

Az uniós tagországok legnagyobb külpiaca az Egyesült Államok, a téli sporteszközök több mint egyharmadát – a teljes uniós export 37 százalékát – ott értékesítik. Ezzel az USA megelőzi Svájcot (289 600 db, 15 százalék) és Kanadát (277 900 db, 14,9 százalék).

Az EU-n kívüli országokból származó importot tekintve a sílécek és snowboardok csaknem fele Ukrajnából származik (529 800 darab, a teljes uniós import 48 százaléka), Kína csak északkeleti szomszédunk után következik 328 500 darab téli sporteszközzel (30 százalék).

A sportágban egyébként Magyarország is megvillantotta „oroszlánkörmeit” az idei pekingi téli olimpián, ahol Kozuback Kamilla, Magyarország első hódeszkás olimpikonja szerdán a 19. helyen végzett félcsőben.

Címlapfotón: a holland Melissa Peperkamp a svájci Laax Open FIS hódeszka-világkupaversenyen, 2022. január 15-én (Fotó: EPA/Gian Ehrenzeller)

Ajánljuk még