logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Száz dolláros olajárral riogat a Goldman Sachs

Száz dollárra emelkedhet az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára az idén a harmadik negyedévben a Goldman Sachs Group Inc. elemzői szerint, a szakértők a drágulást részben azzal magyarázzák, hogy a kínálat továbbra sem elégíti ki a keresletet, miközben az OECD-országok olajtartalékai a nyárra 2000 óta a legalacsonyabb szintre esnek.  

A Goldman elemzői hordónként 20 dollárral 100 dollárra emelték az idei 3. és 4. negyedévére vonatkozó Brent-ár előrejelzésüket. A Brent idei év egészére vonatkozó átlagár-becslésüket pedig 81 dollárról 96 dollárra, 2023-ra pedig a hordónkénti 85 dollárról 105 dollárra módosították.

A bank szakértői szerint a 2021 novembere és 2022 januárja közötti időszakban a kőolaj kínálati hiánya napi 0,5 millió hordó volt, ami nagyobb a korábban vártnál. A szakértők rámutattak arra, hogy a vizsgált időszakban nőtt a kőolaj iránti kereslet részben amiatt, mert ezzel váltották ki a jelentősen megdrágult földgázt, illetve élénkült az ipari aktivitás Kínában és csökkent egyes OPEC+ országok (azaz a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége) kitermelése.

Röviddel 13.30 óra előtt a Brent ára 66 centtel (0,76 százalékkal) 87,14 dollárra emelkedett hordónként.

Ajánljuk még