logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A német kormányt hibáztatják az égbe szökött energiaárak miatt

| Szerző: hirado.hu
A szolgáltatók esetenként horribilis áremeléseiről számoltak be német Focus Online felhasználói, az áram- és gázszolgáltatók felhasználói, akik a német kormány beavatkozását követelik. Néhányan már csak a globális felmelegedésben bíznak.

A Focus olvasói levelekkel támasztja alá az egyre durvább tényeket: a chemnitzi Hagen W. szolgáltatója, a Maingau Energie márciustól 60 százalékkal (a jelenlegi 10,83 eurócent (ez 38,66 Ft)/kilowattóra helyett 17,18 eurócentre (61,33 Ft)) akarja emelni a gáz árát. Ráadásul a levélben foglaltak szerint a Maingau Energie „új gázár-rekordokkal számol a következő hónapokban”. Hagen W. szerint „a kormánynak foglalkoznia kell ezzel, mert sokan, még a középosztály is elszegényedik”. Egy másik, szászországi olvasó még erőteljesebben fogalmaz: „a kormánynak nemcsak a jövő generációiról kellene gondoskodnia, hanem a most itt élő emberekről is”.

Hollandia már októberben elkezdte felkészíteni az embereket a drasztikus energiaáremelésre. Ott azt javasolták, hogy tekerjék lejjebb a fűtést, és ha szükséges, vegyenek fel egy melegebb pulóvert otthon.

Egyöntetű az olvasók véleménye: úgy érzik, hogy ezek a politikusok becsapták őket.

A brandenburgi Walter G. számításai szerint kis háza fűtési költségei 2022-ben csaknem 80 százalékkal emelkednek. Szolgáltatója a Vattenfall Easy-12 tarifájú gázára 5,86 eurócent per kilowattóráról (mintegy 21 Ft) 10,42 eurócent/kWh-ra (kb. 37 Ft) emelkedik. Ezzel párhuzamosan megemelkedett az alapár is, így a teljes fűtési költségei 2022-re 1873,27 euróról (mintegy 669 ezer forint) 3238,40 euróra (mintegy 1 millió 156 ezer forint) emelkednek úgy, hogy fogyasztása az előző évivel megegyezik.

Detlef M. Észak-Rajna-Vesztfáliából azt írja:

„úgy érzem, ezek a politikusok gúnyt űznek belőlem. Vagy nem foglalkoztatja őket az energiabiztonság problémája? Akkor jó éjszakát!”

Detlef M. nemsokára majdnem kétszer annyit kell, hogy fizessen a fűtésért. Közölte: „évi 18 000 kWh gázfogyasztással fűtésre és meleg vízre most 89 euró (mintegy 32 ezer Ft) helyett 160 eurót (mintegy 57 ezer forint) fizetek havonta. Az energia ára 5,7 eurócent/kWh-ról (mintegy 20 Ft) 11,2 eurócent/kWh-ra (mintegy 40 Ft) emelkedett”. Az olvasó energiaszolgáltatója a bonni Knauber Erdgas.

A Focus Online berlini olvasója, Thomas Gehrig úgy döntött, petíciót ír a Bundestagnak. Azt írta: „tavaly 40 000 kWh  gázt vettem havi 160 euró (mintegy 57 ezer forint) körüli összegért. 2022-ben kénytelen vagyok új szolgáltatót keresni, mert a berlini GASAG-nál az alapellátási tarifa jelenleg kicsit kevesebb mint 1000 euró (mintegy 357 ezer Ft) havonta, ez azonban 840 euróval (mintegy 300 ezer Ft) több, mint 2021-ben, ami több mint 500 százalékos növekedést jelent. Alternatívaként a Vattenfall Berlinnel is köthetek 1 éves szerződést havi 630 euróért (mintegy 225  ezer Ft), ez azonban még mindig majdnem 300 százalékos növekedést jelent”.


Gehrig levelében arra kéri a Bundestagot, hogy „foglalkozzon ezzel a példátlan inflációval, és fogadjon el intézkedéseket a következmények enyhítésére, többek között a középosztálybeli polgárok számára”.

Kapcsolódó tartalom

A nyugdíjasokat is súlyosan érinti az árrobbanás

Günther Wonneberger Donauwörthből azon bosszankodik, hogy a média szinte kizárólag az emelkedő villamosenergia-árakról számol be, az ő problémája azonban az, hogy gázzal fűt. Hozzátette, ő a maga részéről panasz nélkül elfogadná a villamosenergia-költségek 20-30 százalékos növekedését.

Wonneberger szolgáltatója, a München melletti Oberhachingból származó Montana Energie 2022. január 1-jétől jelentősen megemelte a földgáz árát: 4,47 eurócent/kWh-ról (mintegy 17 Ft) 10,47 eurócent/kWh-ra (mintegy 37 Ft), azaz 134,2 százalékkal. Elmondta: „éves 28 000 kilowattórás fogyasztása mellett ez évente körülbelül 3000 eurót (mintegy 357 ezer forint) jelent. A szolgáltatóváltás nem jöhet szóba, mert akkor új ügyfélként még többet kellene fizetnem”.

Wonneberger a Focus Online-nak elmondta még, hogy ő és felesége mindketten nyugdíjasok, van egy házuk, és eddig minden gond nélkül kijöttek a jövedelmükből.

Végül elmondta, már csak abban reménykedik, hogy majd a globális felmelegedés segít csökkentenie a gázfogyasztását.

A kérdésről a német politikusok eddig csak Szász-Anhalt tartományban tárgyaltak nyilvánosan. A héten a magdeburgi tartományi parlament gazdasági bizottsága meghallgatást tartott a témában.

A szövetségi kormány ezzel szemben hallgat. Csak az úgynevezett lakhatási támogatásban részesülők kapnak egyszeri, legalább 135 eurós (mintegy 48 ezer forint) fűtési támogatást az energiaárak hirtelen emelkedése miatt. A lakhatási támogatásban részesülők egyébként a 2021-ben bevezetett szén-dioxid-kvóta miatt már most is havi 14,40 eurós (mintegy 5100 Ft) fűtési átalányt kapnak. A lakosok többi része pedig fizet, vagy fázik.

Kapcsolódó tartalom


Decemberben a földgáz átlagára Budapesten volt a legalacsonyabb 26 európai főváros összehasonlításában, ami 2,83 eurócentet (mintegy 10 Ft) jelent kilowattóránként – írja a Magyar Nemzet. A villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették, 10,46 eurócentet (mintegy 37,34 Ft) kilowattóránként – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálatából.

A címlapfotó illusztráció, a képen a fosszilis energiahordozók ipari használata és az RWE német energiaszolgáltató lignitbányászata ellen tiltakozó környezetvédők ülnek Neurathban lévő barnaszénerőműhöz vezető síneken a nyugat-németországi Grevenbroich településnél 2021. november 5-én. (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

 

Ajánljuk még