logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hatalmas pénzekkel folytattak bennfentes kereskedelmet a horvát jegybank vezetői

A Horvát Nemzeti Bank (HNB) volt és jelenlegi vezetői, valamint munkatársai az elmúlt húsz évben számos esetben a bennfentes kereskedelem szabályozását sértő ügyletet folytattak olyan bankok értékpapírjaival, amelyek felügyeletével voltak megbízva – állítja az Index.hr internetes hírportál a horvát Központi Elszámolóház és Értéktár (SKDD) archív dokumentációjára hivatkozva.

Az SKDD, amely az állami vagyonkezelő megfelelője Horvátországban, 400 tranzakciót jegyzett fel, több mint 10 millió kuna (4,7 milliárd forint) értékben – tették hozzá.

Kiemelték: tekintettel arra, hogy a HNB jelentések és információk gyűjtésével és elemzésével felügyeli a bankokat, valamint folyamatosan figyelemmel kíséri működésüket, a jegybank alkalmazottai olyan információkkal is rendelkeznek a kereskedelmi bankok működését illetően, amelyek a nyilvánosság számára nem hozzáférhetők.

„Pontosan ilyen bennfentes információk miatt, a HNB alkalmazottai nem kereskedhetnének az általuk közvetlenül felügyelt intézmények értékpapírjaival” – mutatott rá a portál.

Az Európai Központi Bank (EKB), amelynek a HNB is tagja, szigorúan megtiltja alkalmazottainak, hogy banki értékpapírokkal kereskedjenek.

A HNB a portál megkeresésére közölte: saját alapszabályuk, a HNB törvényei szerint az elnököknek, alelnököknek és ügyvezető igazgatóknak tilos banki részvényekkel kereskedniük, de például ugyanazon bankok kötvényeivel nem. A hírportál szerint ugyanakkor jelezték, hogy az idén márciustól megváltoztatják a jogszabályokat.

A hírportál szerint a horvát bankrendszer egyik legnagyobb botránya van kialakulóban, és nagy a valószínűséggel fennáll a bennfentes információkkal való visszaélés bűncselekménye is.

Ellenzéki politikusok a jegybank teljes vezetésének lemondását követelik, az ügyet pedig az európai ügyészség elé kívánják vinni.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még