logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ő találta ki bitcoint, a bíróság is megerősítette

| Szerző: hirado.hu
Hosszú pereskedés után eldőlt, hogy megtarthatja óriási értékű bitcoinvagyonának egészét annak állítólagos feltalálója, miután a volt társának családja kártérítést követelt tőle.

A bitcoin 2008-as feltalálása óta megoldatlan rejtély, hogy ki tekinthető a kriptovaluta megalkotójának. 2016-ban az ausztrál Craig Wright nevű komputertudós jelentkezett a posztra, ám állítását többek is kétségbe vonták. Wrightnak azonban állítólag egy társa is volt, bizonyos Dave Kleiman, ő azonban 2013-ban elhunyt.

Kleiman családja azonban a férfi halála után úgy érezte, hogy az első bitcoin-bányászat a két férfi közös munkájának eredménye, ezért kártérítési pert indítottak Wright ellen, mondván, hogy az informatikus tartozik nekik a felhalmozott kriptovagyonának felével. Ez az tulajdon a jelenlegi árfolyamon nagyjából 54 milliárd dollárt, azaz 17,5 billió forintot ér.

Nemrég azonban a miami bíróság kimondta, hogy egyedüliként az ausztrál informatikus a bitcoin feltalálója, ezzel elutasította a néhai társ örököseinek keresetét. Ugyanakkor az esküdtszék ítélete szerint Wrightnak szellemi tulajdon megsértése miatt százmillió dollárt kell fizetnie, tehát a döntés alapján a testület úgy véli, hogy Kleiman is részt vett a kriptovaluta feltalálásában.

A leghitelesebb történet szerint a két férfi 2008-ban Nakamoto Satoshi néven publikálta a bitcoin működését, Wright azonban 2016 óta azt terjeszti magáról, hogy csak ő Nakamoto, ezt azonban a bíróság közléséig nem sikerült egyértelműen bizonyítania. Most viszont teljes mértékben igazolva érzi magát, Kleiman családja pedig örül, hogy megkaphatja a neki járó részt.

A címlapfotón Craig Wright, a bitcoin feltalálója (Forrás: Twitter).

Ajánljuk még