logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tavaszig biztosan számíthatunk Európában energiaválságra

| Szerző: hirado.hu
Úgy tűnik, hogy az európai energiaválság tovább tart majd, mint azt a szakértők gondolták volna. A villamosenergia-árak újabb rekordokat döntöttek, ami az inflációt és a számlák emelkedését eredményezte a háztartások és az ipar számára szerte a kontinensen – közölte a Bloomberg.
A képre vagy ide kattintva nagyobb méretben is megtekintheti a grafikont (Forrás: hirado.hu)

A jövő évi áramárak a szerdai piaczárásig több mint 15 százalékkal emelkedtek Németországban és csaknem 14 százalékkal Franciaországban, mivel a fagyos időjárás arra kényszerítette az európai közműszolgáltatókat, hogy több gázt, szenet, sőt olajat égessenek el. Az e havi magas árak a következő évekre szóló határidős szerződésekben is megjelennek, ami azt jelzi, hogy a válság tovább tarthat, mint sokan várták, és ez növeli az inflációt.

A válság közvetlen kiváltó oka a koronavírus-járvány utáni helyzetben „felpörgő” világgazdaság gyorsan megnövekedett energiaigénye, amely felhajtotta az energiaárakat. Az energiaválság globális jellege és az alapjaiban elhibázott európai energiapolitika – az alternatív energiaforrások gyors kiépítése a gazdaságos és környezetkímélő energiatárolás megoldatlansága mellett és az atomerőmű-ellenesség révén – megnehezíti az energiaárak letörését, de még a „zöldforradalom” karbonkibocsátás-csökkentési célkitűzéseinek teljesítését is.

A magasabb gáz- és áramárak az élelmiszer- és szállítási költségek emelkedését eredményezi, mely a fogyasztókat terhelik.

Az Egyesült Királyságban az elmúlt hónapokban több mint tíz energiaszolgáltató ment csődbe, mert a kormány és az Ofgem energetikai szabályozó elvárja, hogy a szolgáltató jóval alacsonyabb áron értékesítsen energiát, mint amennyi a beszerzési költsége. A szigetországban az infláció az előrejelzések szerint a jövő év elején meghaladhatja az 5 százalékot, melynek alapja, hogy a brit energiaszabályozó hatóság 2022 áprilisában ismét engedélyezi a közműszolgáltatóknak, hogy emeljék a fogyasztói árakat.

Európa a kibocsátás csökkentésére törekedve eltávolodott a fosszilis tüzelőanyagoktól, és visszafogta az atomenergia használatát is.

Így a kontinensnek a megújuló energiaforrásokra, például a szél- és napenergiára kell támaszkodnia, és az időszakos energiaforrások nem nyújtanak folyamatos energiaellátást, ugyanis azok teljesítménye a széljárástól, illetve a napsütés mértékétől függ.

Kapcsolódó tartalom

A gyorsan be- és kikapcsolható hagyományos erőművek nyugdíjazása növeli a megújuló energiatermelés hatását a piaci árképzésre. A szénről és az atomenergiáról a szél- és napenergia felé történő strukturális elmozdulás szintén komoly feszültségeket okoz az energiarendszerben – írta éves jelentésében a svájci Trafigura Group nyersanyagkereskedő. A globális és az európai energiaválság várhatóan elhúzódik, részleges korrekciókra 2022 tavaszától számíthatunk.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még